Raportul Comisie Europene va fi nefavorabil Bulgariei, afectând inclusiv şansele României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul CE care va fi publicat în februarie ar putea fi nefavorabil aderării României şi Bulgariei la Schengen, afirmă surse diplomatice de la Copenhaga, sugerând că documentul ar putea fi critic la adresa Sofiei.

România şi Bulgaria întâmpină opoziţia Olandei în demersul pentru admiterea în Schengen, Guvernul olandez solicitând progrese în combaterea corupţiei şi garanţii că frontierele vor fi sigure.

Comisia Europeană va publica în februarie un raport despre progresele înregistrate de cele două ţări. Conform surselor europene, raportul va fi nefavorabil Bulgariei, situaţie care ar afecta şansele celor două state de a adera la Schengen.

Problema aderării la Schengen nu a fost abordată la nivel oficial în timpul reuniunii informale a miniştrilor de Interne din statele UE, desfăşurată la Copenhaga, dar problemele legate de raport au fost dezvăluite cu această ocazie.

Danemarca ne vrea în Schengen

Ministrul Justiţiei din Danemarca, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene, a declarat joi că România şi Bulgaria trebuie primite în spaţiul Schengen, în ciuda temerilor că nivelul corupţiei din cele două state ar implica riscuri, transmite agenţia Reuters. Nu există nici un obstacol în calea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", a declarat Morten Bodskov, ministrul danez al Justiţiei, la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea miniştrilor Justiţiei şi ai Afacerilor Interne din statele membre UE.

România şi Bulgaria se lovesc în continuare de opoziţia Olandei, care consideră că, înainte de a fi primite în spaţiul Schengen, cele două ţări trebuie să facă progrese în combaterea corupţiei.

Legislativul european lucrează la a treia rezoluţie

Parlamentul European lucrează în prezent la o a treia rezoluţie în sprijinul aderării României şi Bulgariei la Schengen, i-a spus, joi, noului preşedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, proaspătul preşedinte al Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, informează Sofia News Agency. În octombrie 2011, Parlamentul European a votat, cu largă majoritate, o rezoluţie prin care îşi reiterează poziţia - exprimată şi în iunie, într-o primă rezoluţie - cu privire la îndeplinirea condițiilor și termenului de aderare la spațiul Schengen a României și Bulgariei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite