Radicalii basci negociază candidatura la alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separatiştii basci din partidul Batasuna, formaţiune interzisă de justiţia spaniolă din 2003 pentru apropierea sa de organizaţia teroristă ETA, ar putea candida la alegerile europarlamentare pe listele extremei stângi spaniole.

Potrivit ziarului spaniol ABC, reprezentanţi ai Batasuna ar fi avut "reuniuni secrete" cu lideri ai extremei stângi de pe lista europeană "Stânga popoarelor". 

Principala grijă a fost, potrivit ABC, de a nu înscrie pe listă separatişti basci care să atragă suspiciunile justiţiei spaniole, convenind asupra unor nume care să atragă simpatia electoratul tradiţional al partidului.

Tentativele Batasuna de a fi prezent la ultimele trei alegeri - la municipalele din 2007, la cele generale din 2008 şi regionale din 2009, prin intermediul unor noi partide, au fost de fiecare dată blocate de justiţia spaniolă.

ETA, abreviere pentru Euskadi Ta Askatasuna (în bască Pământul Basc şi Libertate sau Ţara Bascilor şi Libertate ) este un grup terorist din Spania, care cere formarea unui stat socialist independent basc. Simbolul său este un şarpe încolăcit pe un topor, iar deviza - Bietan jarrai ("Continuă ambele").

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite