Psihologii şi psihiatrii care îl supraveghează pe Breivik în închisoare susţin că acesta nu suferă de „schizofrenie paranoidă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Behring  Breivik  a ucis, pe 22 iulie, 77 de oameni
Anders Behring Breivik a ucis, pe 22 iulie, 77 de oameni

Parchetul şi apărarea autorului atacurilor din 22 iulie în Norvegia nu susţin o nouă examinare psihiatrică a lui Anders Behring Breivik, declarat iresponsabil penal de către o expertiză oficială, în contradicţie cu cererile avocaţilor victimelor.


Într-o scrisoare publicată miercuri de către tribunalul din Oslo, avocaţii lui Behring Breivik arată că ei şi clientul lor se opun unei noi evaluări medico-legale cu privire la sănătatea mintală a extremistului care a ucis 77 de persoane vara trecută.

„O evaluare medico-legală foarte detaliată a acuzatului există deja", a notat Vibeke Hein Baera.
Într-o altă scrisoare, cei doi procurorii însărcinaţi cu procedura au apreciat de asemenea că o nouă expertiză psihiatrică nu este „necesară".
La 29 noiembrie, doi experţi psihiatri mandataţi de tribunalul din Oslo au concluzionat că Behring Breivik suferă de „schizofrenie paranoidă" şi că nu poate fi considerat responsabil penal pentru gesturile sale.

Dacă aceasta va fi confirmată, autorul celor mai sângeroase atacuri comise în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial ar putwa obţine o condamnare de internare într-un centru psihiatric mai degrabă decât o pedeapsă cu închisoarea la finalul procesului care începe la 16 aprilie.
Considerate ofensatoare de către inculpat, dar confirmate luna trecută de o comisie medico-legală, concluziile celor doi experţi au provocat controverse, numeroase voci subliniind minuţiozitatea cu care Breivik şi-a planificat atacurile în decursul a mai multor ani şi sângele rece cu care le-a executat.

Avocaţi victimelor au solicitat deja o nouă expertiză psihiatrică.
În acelaţi timp, conform postului de televiziune TV2 Nyhetskanalen, psihologii şi psihiatrii care îl supraveghează pe Breivik în închisoare susţin că nu au descoperit la el semnele „schizofreniei paranoide".

Tribunalul din Oslo a stabilit pentru joi termenul până la care toate părţile îşi pot comunica poziţia cu privire la un nou examen psihiatric.
Apoi tribunalul trebuie să ia o decizie în această privinţă până la mijlocul lunii ianuarie.

Ostil islamului şi multiculturalismului în Europa, Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian, la 22 iulie, apoi a deschis focul timp de mai mult de o oră asupra a sute de tineri laburişti, reuniţi la o şcoală de vară pe insula Utoya, în apropiere de Oslo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite