FOTO Proteste violente cu zeci de mii de persoane pe străzile Atenei / Protestatarii strigă: "Noi nu plătim"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste violente în Grecia
Proteste violente în Grecia

Angajaţi din întregul sistem bugetar din Grecia au ieşit miercuri în stradă, pe fondul unei greve generale de 24 de ore, împotriva măsurilor de austeritate ce vizează reducerea uriaşei datorii a ţării.

UPDATE 14:30 Forţele de ordine au format un cordon în faţa Minsiterului de Finanţe şi au aruncat cu gaze lacrimogene.

image

UPDATE 14:05 Potrivit camerilor de vederi, unul dintre manifestanţi este în flăcări.

UPDATE 14:00 În drumul lor spre Parlament, protestatarii aruncă, pe străzile Atenei, cu sticle incendiare, pietre şi diferite obiecte, iar forţele de ordine răspund cu gaze lacrimogene. Potrivit Reuters, cei circa 35.000 de greci care mărşăluiesc pe străzile Atenei cântă "Noi nu plătim" şi "Niciun sacrificiu pentru plutocraţie".

image

Protestele de la Atena au degenerat în violenţă. Forţele de ordine încearcă să restabilească ordinea cu focuri de armă şi gaze lacrimogene.

Greva, prima din acest an după şapte zile de proteste în 2010, a fost organizată la apelul unor centrale sindicale din mediul privat -- GSEE (un milion de membri) şi cel public, ADEDY (350.000) şi afectează de asemenea centrele administrative, spitalele, serviciile publice şi instituţiile şcolare, unde mişcarea, începută marţi, era continuată în diverse moduri.

Sindicatele au chemat cetăţenii la proteste împotriva reducerilor prin care executivul doreşte micşorarea deficitului.

image

Transporturile erau perturbate miercuri în Grecia, ca răspuns la o grevă generală a sindicatelor împotriva măsurilor de austeritate, în timp ce un important dispozitiv de poliţie a fost mobilizat la Atena, pentru a preveni riscul de confruntări în timpul manifestaţiilor, transmite AFP.

În condiţiile în care transporturile maritime şi feroviare erau întrerupte pentru 24 de ore, ca şi o parte a transporturilor urbane, traficul aerian din ţară este perturbat în intervalul 12.00-16.00 (12.00-16.00, ora României), din cauza unei greve a controlorilor aerieni. Companiile Olympic Airways şi Aegean au anulat 35, respectiv 13 curse interne.

Spitalele publice vor primi numai cazuri de urgenţă, şcolile şi grădiniţele nu-şi vor deschide porţile, iar Uniunea comercianţilor din Grecia a cerut închiderea magazinelor.

Farmaciştii şi angajaţii băncilor au fost chemaţi să se alăture greviştilor, iar participarea la grevă a principalului sindicat al funcţionarilor va face să nu funcţioneze primării, ministere şi întreprinderi publice.

image

Răspunzând la un apel al Confederaţiei naţionale a comerţului, contestat de alte asociaţii de comercianţi, unele magazine  au afişat mesajul "închis din cauza grevei", dar altele funcţionau normal.

Difuzarea buletinelor de ştiri la radio sau televiziune a fost întreruptă, din cauza ralierii la grevă a Uniunii jurnaliştilor, care protestează faţă de concedieri şi reduceri salariale.

Cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi la Atena, înaintea manifestaţiilor de la prânz, pentru a preveni repetarea unor ciocniri violente.

Ministrul Protecţiei Cetăţeanului, Christos Papoutsis, a lansat un apel la calm şi "responsabilitate", pentru a salva imaginea ţării.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite