VIDEO Proteste violente în Parlamentul ucrainean: fumigene şi ouă aruncate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii opoziţiei au protestat astăzi violent în Parlamentul Ucrainei, unde se dezbătea prelungirea acordului pentru menţinerea flotei ruse în Ucraina, în timp ce afară manifestau câteva mii de oameni, potrivit agenţiilor de presă străine.

VEZI VIDEO AICI!

UPDATE Timoşenko l-a cerut ucrainenilor să se unească împotriva lui Ianukovici

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko le-a cerut ucrainenilor să se unească împotriva politicilor preşedintelui Viktor Ianukovici şi să exercite presiuni pentru convocarea de alegeri legislative anticipate, relatează Interfax Ucraina.

Ea a calificat votul de astăzi drept "o pagină neagră în istoria Ucrainei".

UPDATE Azarov: Nu e nevoie de referendum privind prezenţa Flotei ruse la Sevastopol

Premierul ucrainean Mikola Azarov apreciază că nu este nevoie de referendum privind prezenţa Flotei ruse a Mării Negre în Ucraina, după decizia de marţi a Parlamentului de la Kiev, relatează Kyiv Post.

"Nu este nevoie de un referendum după decizia de astăzi (marţi - n.red.) a Parlamentului", a declarat el, adăugând că, potrivit sondajelor, 60% dintre ucraineni sunt în favoarea prezenţei Flotei ruse la Sevastopol.

UPDATE Manifestanţii, separaţi de poliţie

Manifestanţii pro şi anti Ianukovici din faţa Parlamentului de la Kiev sunt separaţi de un cordon de poliţie, relatează Kyiv Post.

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici, care au instalat corturi în jurul Parlamentului înainte de audieri, au salutat ratificarea acordului privind prelungirea închirierii bazei de la Sevastopol către Flota rusă a Mării Negre. Ei au strigat "Ianukovici!Ianukovici!".

În replică, militanţii de opoziţie au scandat "Ruşine! Ruşine!" şi "Jos cu Ianukovici! Jos cu banda lui!". Ei au devenit agresivi, potrivit Kyiv Post.

UPDATE Ciocniri între poliţie şi protestatari în faţa Parlamentului ucrainean

Mai multe ciocniri au avut loc între protestatari şi poliţiei, în faţa sediului Parlamentului ucrainean, după ce forţele de ordine au încercat să aresteze pe unul dintre protestatari pentru disturbarea ordinii publice.

Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev, a aprobat astăzi, cu 236 de voturi pentru, controversatul acord cu Moscova privind menţinerea Flotei ruse în Crimeea. În acelaşi timp, Duma de stat din Rusia (Camera inferioară a parlamentului) a ratificat, acordul cu Ucraina privind staţionarea flotei ruse la Marea Neagră în baza din Crimeea până în 2042.

Înainte de votul parlamentului ucrainian, preşedintele Radei, Vladimir Litvin, a fost lovit cu ouă de către deputaţii din opoziţie, iar o persoană necunoscută a aruncat o grenadă fumigenă în sala de şedinţe.

Circa 3.000 de susţinători şi opozanţi ai acordului privind prelungirea acordului de închiriere a bazei navale de la Sevastopol către Flota rusă a Mării Negre s-au strâns în faţa Parlamentului şi Guvernului.

Drumul care duce de la principala clădire a Guvernului la sediul Parlamentului a fost blocat de susţinători ai formaţiunii de extremă-dreapta Svoboda. Circa 600 de protestatari flutură steagurile partidului şi Ucrainei.

Pe de altă parte, susţinătorii Partidului Regiunilor au înconjurat sediul Parlamentului, instalând zeci de corturi albastre.

Reprezentanţi ai opoziţiei - Blocul Iulia Timoşenko. Ucraina Noastră, Frontul pentru Schimbare - s-au strâns în faţa palatului Mariinski. Liderul formaţiunii Ucraina Noastră, Viktor Iuşcenko, şi cel al Frontului pentru Schimbare, Arsenii Iaţeniuk, ar putea participa la miting. Iuşcenko şi Timoşenko se află deja în Parlament.

În 21 aprilie,  preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cel ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat un acord pentru prelungirea prezenţei Flotei Mării Negre, în portul Sevastopol cu 25 de ani, după expirarea contractului actual, în 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite