Proteste faţă de reabilitarea lui Horthy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Budapesta, în Piaţa Eroilor, a fost organizată, duminică, o demonstraţie de protest împotriva unui fenomen care devine din ce în ce mai vizibil. În Ungaria există o tendinţă de reablitare a lui Miklós Horthy, conducătorul  controversat al Ungariei din perioada interbelică şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a introdus, la sfârşitul anilor 30, o serie de legi antievreieşti. Tot sub girul lui, în condiţiile prezenţei militare germane pe teritoriul ţării,  a avut loc în vara lui 1944, deportarea evreilor din Ungaria şi Transilvania de nord, aflată atunci sub ocupaţie vremelnică maghiară. A scăpat numai o parte a evreilor din Budapesta, după ce, sub presiune internaţională, Horthy a oprit deportările.

Statuie la Csókakö

Dacă după 1990 s-au făcut doar  puţine tentative de reabilitare  a acestui personaj,  după instaurarea actualului guvern de dreapta şi  prezenţei partidului extremist „Jobbik" în Parlament, au fost organizate o serie de manifestări în favoarea lui Horthy. Ultima a fost instalarea unui bust al acestuia în comuna Csókakö. În acelaşi timp, piaţa unde se află bustul a fost rebotezată Piaţa „Ungaria Mare".

În urmă cu câteva săptămâni, la Debreţin s-a repus pe peretele Colegiului reformat o placă comemorativă în onoarea fostului guvernator.
În acelaşi timp, atât la Budapesta (inclusiv în Legislativ), cât şi în provincie s-au înregistrat manifestări rasiste, antisemite, printre care atacarea fostului rabin-şef al Budapestei, Jozsef Schweitzer.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite