Proprietarii de cafenele din Olanda au lansat o campanie de susţinere a partidelor pro-canabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Adversarii unei noi legi din Olanda care restricţionează vânzarea de haşiş străinilor au lansat, sâmbătă, o campanie pro-canabis în vederea viitoarelor alegeri legislative, făcând apel la electorat să voteze partidele pro-marijuana, informează France Presse.

"Astăzi, am lansat o >campanie pro-canabis< pentru a încerca să-i convingem pe alegători să voteze în mod pozitiv" la scrutinul de la 12 septembrie, a declarat pentru AFP, prin telefon, Marc Josemans, unul din organizatorii mişcării.

Campania a debutat sâmbătă într-o piaţă din Maastricht, oraş din sudul Olandei, unde bărbatul deţine o cafenea, locul obişnuit de vânzare de canabis până la intrarea în vigoare a noii legi care restricţionează acest comerţ, informează Agerpres.

O caravană condusă de un vechi autobuz şcolar american, vopsit în argintiu, va traversa în următoarele săptămâni Olanda "pentru a-i convinge pe oameni" să voteze cu "partidele care sunt în favoarea canabisului", explică Josemans, care finanţează această campanie alături de alţi 140 de proprietari de cafenele.

Intrată în vigoare la 1 mai în sudul ţării, legea privind consumul de canabis vizează să limiteze ambuteiajele, gălăgia nocturnă şi înmulţirea vânzătorilor de droguri, fenomene provocate de afluxul de milioane de străini care veneau să cumpere haşiş din cafenele.

Vizând într-o primă etapă circa 80 din cele 670 de cafenele olandeze, noua lege ar urma să tranforme aceste localuri într-un fel de "cluburi cu circuit închis" care să mizeze pe maximum 2.000 de membri cu domiciliul în Olanda şi cu vârste de peste 18 ani. Legea se va extinde la 590 de cafenele la începutul lui 2013.

Partide de stânga aflate în opoziţie, printre care Partidul Laburist (PcdA), Partidul Socialist (SP) şi Partidul pentru protecţia animalelor (PvdD), s-au exprimat împotriva noii legi.

Deputatul SP, Harry van Bommel, a declarat pentru site-ul pro-marijuana www.coffeeshopnieuws.nl că partidul său va face tot posibilul pentru anularea legii.

Pe de altă parte, PvdA propune pe pagina sa de internet ca aceste cafenele să fie înlocuite de "magazine de canabis", în care vânzarea de marijuana să fie legală dar controlată strict.

Teoretic, marijuana este în continuare ilegală în Olanda, însă deţinerea acestui drog a fost decriminalizată în 1976 pentru o cantitate mai mică de cinci grame, în cadrul unui aşa-numite politici de toleranţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite