Proiect de reformare a pensiilor propus de Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că guvernul francez va depune în parlament un proiect legislativ de reformare a sistemului de pensii la începutul lunii septembrie, după o reuniune avută luni la Palatul Elysee cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, relatează BBC News.

Ne vom lua timpul necesar pentru a discuta, pentru ca poziţiile fiecăruia să fie înţelese, pentru ca francezii să fie clar informaţi asupra mizelor şi soluţiilor acestui proiect, a declarat Sarkozy, în cadrul unei declaraţii de presă.

Preşedintele francez a subliniat că o decizie asupra sistemului de pensii nu mai poate fi amânată, date fiind îmbătrânirea populaţiei şi dificultăţile de finanţare care decurg din aceasta.

Şeful statului francez a precizat că nu va accepta modificarea principiului solidarităţii între generaţii şi nici diminuarea pensiilor şi că discuţiile cu partenerii sociali s-ar putea prelungi până în lunile iulie-august.

Vârsta legală de pensionare în Franţa este de 60 de ani. Această limită a fost stabilită în anul 1982, în timpul mandatului preşedintelui socialist François Mitterrand. În cazul anumitor profesii, este permisă continuarea activităţii până la 70 de ani sau peste această vârstă.

Mai mulţi miniştri francezi au lăsat să se înţeleagă, în ultimele săptămâni, că guvernul analizează două soluţii posibile: creşterea vârstei legale de pensionare şi / sau prelungirea duratei minime de activitate pentru pensie integrală.

Potrivit unui sondaj recent, circa 60% dintre francezi sunt împotriva creşterii vârstei de pensionare, în timp ce peste 20% se opun majorării duratei de cotizare.

Luni, cinci sindicate au ameninţat cu grevă pe 23 martie, susţinând menţinerea pensiilor, locurilor de muncă şi a puterii de cumpărare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite