Procesul lui John Demjanjuk, unul dintre ultimii nazişti, începe astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul lui John Demjanjuk, în vârstă de 89 de ani, acuzat că ar fi unul dintre ultimii mari criminali nazişti încă în viaţă, începe astăzi în Germania.

El este acuzat că a fost complice la uciderea a peste 27.000 evrei, relatează AFP.

Acest apatrid de origine ucraineană riscă închisoarea pe viaţă, în cazul în care Curtea cu Juri din Munchen (sudul Germaniei) va decide că a fost gardian, în 1943, în lagărul de exterminare de la Sobibor, aflat în prezent în Polonia.

Numărul unu pe lista criminalilor de război nazişti ai Centrului Simon Wiesenthal, Demjanjuk a fost expulzat în mai din Statele Unite, unde se stabilise în 1952, după o lungă luptă judiciară, în special din cauza stării sale precare de sănătate.

Justiţiile americană şi germană l-au declarat însă apt să fie judecat, cu condiţia să existe numai două sesiuni de câte 90 de minute în zilele de audiere.

Instanţa intenţionează să îl audieze pe acuzat până miercuri seara. Totodată, vor mai fi  audiate 19 din cele 30 de părţi civile, supravieţuitori de la Sobinor sau descendenţi ai celor dispăruţi.

Lui Demjanjuk i-a fost retrasă cetăţenia americană în 2002, pentru că şi-a ascuns trecutul nazist. El a dat asigurări că a făcut parte din Armata Roşie şi a fost luat prizonier de germani în 1942.

Gardianul de la Sobibor

Acuzarea nu are decât declaraţii scrise ale unor martori decedaţi ca dovezi directe pentru prezenţa lui Demjanjuk la Sobibor. De asemenea, dispune de o carte de identitate emisă de SS care atestează că Demjanjuk a fost format ca gardian pentru lagăr şi a fost trimis la Sobibor, precum şi de decizii ale unor tribunale din Israel şi SUA, potrivit cărora a fost în lagărul unde au murit circa 250.000 de persoane.

Potrivit acuzării, Demjanjuk a fost gardian timp de aproape şase luni în 1943, perioadă în care au fost gazaţi 27.900 de evrei: în concluzie a fost complice la această exterminare.


Demjanjuk s-a salvat o dată: condamnat la moartea în 1988 în Israel, pentru că a fost Ivan cel Groaznic, gardian la lagărul Treblinka, el a fost achitat de Curtea Supremă din cauza unor îndoieli privind identitatea sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite