Procesul intentat de Walesa preşedintelui Kaczynski a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul pentru calomnie intentat de liderul istoric al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa, actualului şef al statului, Lech Kaczynski, care l-a numit pe fostul preşedinte polonez "agent" al poliţiei comuniste SB a început astăzi la Varşovia, relatează AFP.

Nici preşedintele Kaczynski, nici fostul preşedinte şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa, nu au fost prezenţi la audieri. Ei au fost reprezentanţi de avocaţi, a precizat agenţia PAP.

Anul trecut, într-un interviu acordat postului de televiziune privat Polsat, preşedintele Kaczynski a afirmat că fostul lider al Solidarităţii a fost "agent sub numele de cod Bolek". Walesa cere "retragerea" acestor cuvinte pe care el le consideră defăimătoare şi despăgubiri în valoare de 23.000 de euro.

"Un jurist (preşedintele Kaczynski este doctor în drept - n.r.) nu se poate comporta astfel, nu poate ignora verdictele justiţiei", a declarat Walesa astăzi dimineaţă pentru postul de televiziune privat tvn24.

În 2000, un tribunal special l-a găsit exonerat pe Lech Walesa de acuzaţiile de colaborare cu SB, subiect de îndelungi dezbateri politice în Polonia.

Gemenii Lech şi Jaroslaw Kaczynski au fost colaboratori apropiaţi ai lui Lech Walesa în vremea Solidarităţii, înainte de a se certa cu acesta, după alegerea sa la preşedinţia republicii, în 1990.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite