VIDEO Probleme în Italia din cauza grevelor taximetriştilor şi din transportul aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroporturile din Italia sunt vineri după-amiază în haos din cauza unei greve de patru ore a unui sindicat cu membri din rândul personalului de bord, dar şi al lucrătorilor din serviciile de mentenanţă ale aeroporturilor. De asemenea, taximetriştii din marile oraşe au organizat încă de vineri dimineaţă greve spontane.

Greva lucrătorilor aeroportuari şi din personalul de bord organizată, între orele locale 12,00 şi 16,00, de sindicatul Cub a dus la anularea a mai multor zeci de zboruri, înregistrându-se probleme pe toate marile aeroporturi din Peninsulă. Nu au aderat la grevă decât muncitorii care lucrează pe micul aeroport din Ancona.

Federaţia sindicală anunţase iniţial organizarea vineri a unei greve de 24 de ore, însă autorităţile au dispus reducerea duratei la patru ore. Călătorii au fost sfătuiţi să se intereseze din timp la agenţiile de transport asupra detaliilor privind zborurilor rezervate.

Greve haotice ale taximetriştilor

Taximetriştii din marile metropole cum ar fi Roma, Milano, Napoli, Bologna, dar şi din alte oraşe au iniţiat vineri mai multe greve spontane, fiind nemulţumiţi de intenţia Guvernului lui Mario Monti de a liberaliza acest serviciu.

Încă de vineri dimineaţa, în marile parcări pentru taxi-uri de la Gara Termini din Roma, dar şi la aeroportul Fiumicino, nu erau decât câte două-trei maşini, însă şoferii nu acceptau să transporte decât persoanele invalide. "Serviciul nu poate fi asigurat", răspundea un robot după formarea numărului 3570 al dispeceratului din Roma.

O coloană de peste 200 de taximetre au blocat după orele prânzului traficul din centrul capitalei, şoferii îndreptându-se pentru a protesta spre Palatul Chigi, unde se află sediul Guvernului italian. De asemenea, la Milano şi la Napoli taximetriştii au început grevele spontane încă de joi, mai multe sute de maşini staţionând peste noapte în pieţele unde se află sedii ale instituţiilor administrative. Protestele vor continua şi în zilele următoare, fiind de aşteptat o asigurare sporadică şi aleatorie a serviciului de taximetrie.

Nemulţumirea taximetriştilor este legată de intenţia Guvernului de a liberaliza serviciul de taximetrie, care ar permite eliberarea mai multor licenţe şi ar creşte numărul maşinilor din stradă. Guvernul a subliniat că acest nou cadru de concurenţă va duce la crearea a cel puţin 20.000 de noi locuri de muncă în sector şi nu va însemna neapărat şi diminuarea tarifelor fixate de autorităţile locale, însă taximetriştii s-au alarmat oricum. "Nu e normal ca taximetriştii să aibă din nou de suferit, fără a fi consultaţi, după ce şi în trecut deciziile care s-au luat pe seama noastră ne-au cauzat pierderi economice", a declarat, pentru agenţia ANSA, Augusto Quartullo, unul dintre liderii sindicali ai taximetriştilor din Roma.

Mai multe asociaţii de consumatori şi-au declarat însă susţinerea pentru iniţiativa guvernului.

Grevă generală pe 27 ianuarie

Grevele din transportul public italian vor continua şi în săptămânile următoare. Pe 27 ianuarie este programată o grevă generală, urmând să fie blocat întreaga zi atât transportul feroviar, cât şi aerian, dar va fi întrerupt serviciul şi de către lucrătorii din transportul public local.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite