Prinţul moştenitor al Belgiei, în centrul unui scandal mediatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia regalã a Belgiei a depus o plângere la Consiliul de deontologie jurnalisticã împotriva unui jurnalist, Frederic Deborsu, care a publicat cartea 'Question(s) Royale(s)' (Întrebãri regale), în care se fac afirmaţii defăimătoare atât la adresa caracterului prinţului Philippe, duce de Brabant, cât şi cu privire la mariajul său cu prinţesa Mathilde, transmite AP.

Casa regalã belgianã nu rãspunde aproape niciodatã criticilor, dar de aceastã datã însuşi prinţul moştenitor a negat public acuzaţiile din carte. "Ziua în Mathilde a spus «Da» la cererea mea în cãsãtorie a fost cea mai fericitã din viaţa mea", a declarat prinţul Philippe.

"Este extrem de rar sã avem o astfel de reacţie. A fost ca şi cum ei ar fi vrut sã arate: Puteţi sã susţineţi orice, dar nu exageraţi", a explicat istoricul Marc Reynebeau.

Imaginea şi credibilitatea familiei regale este importantã în Belgia, din cauza conflictelor dintre cele 6,5 milioane de vorbitori de olandezã şi cei 4,5 milioane de francofoni. Trei lucruri ţin încã unitã Belgia: admiraţia pentru rege, înclinaţia cãtre cartofi prãjiţi şi bere şi dragostea pentru echipa naţionalã de fotbal, comentează AP.

Jurnaliştii îşi pun întrebări şi cu privire la importanţa examinãrii de cãtre Frederic Deborsu a vieţii prinţului Philippe, care ar urma sã fie succesorului actualului rege Albert.

Mare parte a vieţii sale, prinţul Philippe a fost vãzut ca un succesor fãrã prea multe calitãţi, în comparaţie cu tatãl sãu, acum în vârstã de 81 de ani. Philippe a fost considerat distant şi neîndemânatic, având carisma unui funcţionar civil. Pânã la cãsãtoria sa în urmã cu câţiva ani, el se îndrepta în mod clar spre celibat.

"Percepţia generalã este cã nu ar fi competent pentru a deveni rege. Desigur, nimeni nu ştie adevãrul, deoarece totul este speculaţie", a explicat Reynebeau.

Regele Albert, care i-a succedat fratelui sãu în 1993, şi-a vãzut propria imagine deterioratã în urmã cu câţiva ani când a fost nevoit sã recunoascã cã are o fiicã din afara cãsãtoriei.

Scandalul provocat de cartea lui Frederic Deborsu vine dupã ce la 15 octombrie premierul belgian, Elio Di Rupo, a respins orice interpretare naţionalã a alegerilor locale, încheiate cu succesul separatiştilor în Flandra, şi a refuzat sã rãspundã la apelul liderului acestora pentru o evoluţie confederalã a ţãrii.

Dupã succesul sãu în Flandra şi victoria personalã la Anvers, liderul separatiştilor, Bart De Weder, a lansat un apel premierului ca sã negocieze împreunã o nouã reformã a statului, una care sã deschidã calea spre o confederaţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite