Bruxelles: Preţul laptelui stârneşte furia agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxelles: Preţul laptelui stârneşte furia agricultorilor
Bruxelles: Preţul laptelui stârneşte furia agricultorilor

Mii de producători de lapte furioşi, confruntaţi cu scăderea preţurilor, au paralizat astăzi centrul Bruxelles-ului. Ei cer autorităţilor să facă presiuni asupra Uniunii Europene pentru obţinerea unor ajutoare, informează AFP.

Potrivit poliţiei locale, la proteste au participat 2.400 de oameni. Pe de altă parte, organizatorii din Federaţia europeană a producătorilor de lapte (EMB) au anunţat că număărul de participanţi la manifestări a fost 5.000.

Pe pancartele manifestaţilor scria "Ultraliberalismul = Moartea agriculturii" sau "Nu există ţară fără ţărani".

În sunete de sirene sau claxoane, protestatarii au lansat petarde şi au aruncat cu ouă şi sticle în direcţia clădirii unde avea loc reuniunea, dar şi în poliţişti şi chiar în jurnalişti.

Mai mulţi manifestanţi au încercat să dea foc unor baloţi de paie, ceea ce a determinat forţele de ordine să folosească tunurile cu apă. Cu toate acestea, în cursul după-amiezii, în oraş nu a fost semnalat niciun incident grav, iar poliţia nu a făcut nicio arestare.

Agricultorii, care au venit la cu sute de tractoare, s-au adunat în centrul cartierului unde sunt amplasate instituţiile europene. Ei s-au aşezat în faţa clădirii unde avea loc o reuniune a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană. Rezuniumea a fost convocată de urgenţă tocmai pentru a evalua mijloacele de a ajuta acest sector.

În faţa clădirii unde se ţine reuniunea miniştrilor agriculturii, manifestanţii au fost întâmpinaţi de un important dispozitiv al forţelor de ordine, asistate de vehicule echipate cu tunuri de apă, în timp ce cartierul era survolat de elicopterele poliţiei.

În ciuda mitingului, reuniunea ministerială consacrată crizei laptelui nu a dus la nicio măsură de ajutor imediat în favoarea producătorilor de lapte. Reuniunea a fost convocată la cererea Franţei şi a mai multor alte ţări europene care cer Comisiei Europene să deblocheze ajutoare în favoarea acestui sector aflat în criză ca urmare a unei scăderi puternice a preţurilor, ce pune în pericol existenţa producătorilor mai mici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite