VIDEO Presiuni politice asupra postului public ZDF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul cancelarului Angela Merkel este acuzat că se amestecă în activitatea canalului german de televiziune, încălcând libertatea presei. Mai mulţi jurişti germani au publicat o scrisoare deschisă în care cer Consiliului de Administraţie al ZDF să menţină independenţa instituţiei.

„Facem apel la raţiunea şi profesionalismul tuturor membrilor Consiliului de Administraţie. Nu participaţi la preluarea influenţei pe care o planifică statul, prin alegerea redactorului-şef. Un jurnalism de calitate şi independent este în interesul tuturor", au scris 35 de profesori de drept de renume din Germania, într-o scrisoare deschisă publicată duminică de „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" şi „Der Spiegel".

Juriştii acuză liderii din Partidul Creştin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel, că încearcă să se debaraseze de redactorul-şef al ZDF, care s-a arătat prea puţin „docil" în timpul campaniei electorale.

Încălcarea cartei europene

Nikolaus Brender a anulat o emisiune, după ce Angela Merkel şi Frank-Walter Steinmeier au decis să nu mai participe, trimiţând în schimb „înlocuitori".

Un alt atac a venit din partea preşedintelui Bundestagului, Norbert Lammert (CDU), care a criticat decizia ZDF şi a celuilalt canal public ARD, de a nu transmite în direct prima sesiune a noului legislativ. Scandalul a provocat o polemică aprinsă în Germania, unde libertatea presei este sacră de la căderea nazismului.

Demersul juriştilor a fost urmat ieri de o luare de poziţie a 17 redactori-şefi şi publicişti, care consideră că gestul politicienilor CDU reprezintă „o încălcare flagrantă" a Cartei europene privind libertatea presei, scrie „Stern".

Ei au cerut membrilor Consiliului de Administraţie, care se reuneşte vineri, să respecte dorinţa directorului general al celui de-al doilea post public de televiziune din Germania, Markus Schächter, de a-i reînnoi contractul lui Brender, ce expiră în luna martie. În faţa acestei situaţii, ministrul Justiţiei a declarat că „partidele ar fi inspirate să păstreze cea mai mare mare rezervă posibilă".

Plătit să plece

Prezentatorul Lou Dobbs, angajat al CNN încă de la înfiinţare, a anunţat la începutul lunii, în cadrul unei emisiuni în direct că părăseşte postul. Ulterior, „The New York Post" a scris că CNN i-a oferit lui Dobbs un pachet compensatoriu de 8 milioane de dolari, numai să-l vadă plecat.

Şeful CNN, Jonathan Klein, şi Lou Dobbs au avut numeroase dispute referitoare la tipul de jurnalism promovat de prezentator în emisiunea sa, în special în ceea ce priveşte migraţia ilegală şi mişcarea anti-Obama, care susţine că preşedintele nu s-a născut în Statele Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite