Preşedintele Germaniei îşi anulează vizita în Ucraina din cauza afacerii Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Gauck
Joachim Gauck

Preşedintele german, Joachim Gauck, şi-a anulat vizita în Ucraina pentru a protesta faţă de refuzul Kievului de a-i permite fostului premier Iulia Timoşenko să se trateze în Germania, informează cotidianul Süddeutsche Zeitung în ediţia sa ce urmează să apară joi, citat de AFP.

Potrivit publicaţiei bavareze, Gauck trebuia să participe la jumătatea lunii mai la o reuniune a preşedinţilor de state din Europa Centrală, programată să se desfăşoare la Ialta, dar a transmis ambasadei ucrainene că nu va efectua deplasarea, au anunţat serviciile preşedinţiei Germaniei.

Decizia, discutată cu cancelarul Angela Merkel, ”este legată de profunda îngrijorare a guvernului german în legătură cu soarta fostului prim-ministru ucrainean”, în prezent în închisoare şi care a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de represiunea a cărei victimă se consideră, adaugă ziarul amintit.

Iulia Timoşenko suferă de probleme la coloană vertebrală şi a fost examinată în urmă cu câteva zile de doi medici ai clinici berlineze Caritas.

Autorităţile de la Kiev au invitat o echipă de medici germani să o trateze, dar guvernul de la Berlin a precizat că preferă ca ea să fie îngrijită la o clinică de specialitate din Germania.

Iulia Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost încarcerată în august 2011 şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar dori să-l elimine din viaţa politică pe principalul său adversar politic, informează Agerpres.

La 20 aprilie, Timoşenko a intrat în greva foamei, susţinând că a fost supusă unor violenţe în închisoare şi dorind să denunţe ”represiunea politică” din această ţară

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite