Președintele Germaniei îi avertizează pe extremiștii rasiști: ”Ne veți găsi în calea voastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Gauck, președintele Germaniei | Foto:usatoday
Joachim Gauck, președintele Germaniei | Foto:usatoday

Preşedintele german Joachim Gauck a participat, azi, la Rostock, la marcarea a 20 de ani de la revoltele rasiste care au avut loc în portul de la Marea Baltică. Acestea sunt cele mai grave violenţe de acest fel din Germania, după cel de-al Doilea Război Mondial.

La sosirea Rostock, unde aceste evenimente au devenit, de două decenii, simbolul urii faţă de străini în Germania, preşedintele federal a adresat un avertisment militanţilor din cadrul extremei drepte şi tuturor celor care se opun democraţiei.

"Nu ne este frică de voi. Indiferent unde vă veţi manifesta, ne veţi găsi în calea voastră", i-a avertizat el.

În perioada 22-26 august 1992, la doi ani după reunificarea Germaniei, neonazişti susţinuţi de către locuitorii cuprinşi de isterie şi-au vărsat timp de cinci zile ura, în acest oraş din fosta Republică Democratică Germană (RDG), împotriva unui Centru pentru solicitanţi de azil şi unui cămin cu muncitori vietnamezi.

Abia după a treia noapte de violenţe, solicitanţii de azil au fost evacuaţi din Centru. În clădire rămân închişi 120 de vietnamezi. Un început de incendiu provocat cu cocteiluri Molotov devastează imobilul, dar aceştia scapă în ultimul moment cu viaţă.

Revoltele sunt "în continuare şi astăzi un stigmat" pentru Rostock, a subliniat Gauck, care s-a născut în acest oraş. "Avem, cu atât mai mult, obligaţia să acţionăm astfel încât aceste evenimente să nu fie uitate", a adăugat preşedintele Germaniei.

Revoltele de la Rostock urmează să fie din nou analizate, "pentru a învăţa din erorile şi eşecurile comise la acea vreme", a apreciat şeful statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite