Preşedintele Algeriei vrea să ridice starea de urgenţă, în vigoare de aproape 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Algeriei va ridica în curând starea de urgenţă care este în vigoare în ţară de aproape 20 de ani, după ce mai mulţi deputaţi au cerut asta.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika a declarat că va ridica interdicţiile "în viitorul foarte apropiat", potrivit serviciului naţional de presă, citat de CNN.

21 de deputaţi algerieni din mai multe formaţiuni politice au depus marţi un proiect de lege în Adunarea Populară Naţională (Camera deputaţilor) pentru ridicarea stării de urgenţă care este în vigoare de aproximativ 20 de ani.

Ameliorarea securităţii "înlătură orice argument practic pentru menţinerea acestei stări de fapt", au argumentat ei.

Alegeria este unul dintre statele arabe afectate de valul regional de revolte în urma căruia liderii au fost nevoiţi să-şi consolideze poziţiile făcând unele concesii - scăzând preţurile sau promiţând mai multe libertăţi.

Anunţul lui Bouteflika intervine după ce opozanţii au organizat un marş în 22 ianuarie, în centrul capitalei, soldat cu cinci morţi şi 800 de răniţi, cerând ridicarea interdicţiilor. Demonstranţii au cerut eliberarea deţinuţilor şi restabiliea libertăţilor individuale şi colective.

O lege din 2001 interzice, de pildă, pe termen nedefinit orice demonstraţie în capitala ţării.

Noua Coordonare, regrupare de formaţiuni politice din opoziţie şi din societatea civil, se pregăteşte să defileze în 12 februarie, în centrul Capitalei, în pofida interdicţiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite