Preşedintele ales francez François Hollande a adus un omagiu lui François Mitterrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales francez François Hollande a adus un omagiu lui François Mitterrand joi, în ziua aniversării primei sale alegeri la Elysee în urmă cu 31 de ani, vizitând la Paris Biblioteca Naţională a Franţei, care poartă numele defunctului şef de stat, relatează AFP.

Hollande a fost însoţit de Lionel Jospin, fost prim-ministru socialist, de Anne Lauvergeon, care a fost "şerpaş" al lui François Mitterrand, de mecena de stânga Pierre Bergé şi de doi deputaţi socialişti, scrie Agerpres.

El a depus un trandafir roşu la baza plăcii care comemorează inaugurarea acestei clădiri uriaşe, iar fiica lui François Mitterrand, Mazarine Pingeot, care a participat la ceremonie, a făcut acelaşi lucru.

Această placă reaminteşte că "François Mitterrand, preşedinte al republicii, a inaugurat Biblioteca Naţională a Franţei la 30 martie 1995", cu două luni înainte de a părăsi puterea.

Mitterrand a deţinut două mandate de şapte ani, din 1981 până în 1995.

Mazarine Pingeot s-a declarat foarte emoţionată de acest gest simbolic, în această zi de aniversare. "Aceasta face o legătură între cei doi preşedinţi. Există un fel de legătură", a remarcat romanciera asupra celor doi François.

Preşedintele-ales a făcut o baie de mulţime printre cititorii încă prezenţi la această oră târzie şi a fost oprit de un sindicalist care a cerut resurse suplimentare, notează AFP.

Atunci când a fost întrebat dacă vrea să fie un constructor, aşa cum a fost primul preşedinte socialist al celei de-a V-a Republici Franceze, Hollande a răspuns: "Un proiect major nu este neapărat o construcţie, ci o mare ambiţie".

Această vizită reprezintă unul dintre primele gesturi ale preşedintelui ales.

Situată pe malul Senei, Biblioteca, deschisă în 1996, primeşte circa 2.500 de cititori pe zi şi 900.000 de vizitatori anual.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite