Preşedintele Ungariei, interzis în Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ungariei, interzis în Slovacia
Preşedintele Ungariei, interzis în Slovacia

Preşedintele Laszlo Solyom ar fi trebuit să asiste vineri la Komarno, oraş de frontieră din sudul Slovaciei, la inaugurarea unei statui a Sfântului Ştefan, primul rege apostolic al Ungariei, la invitaţia minorităţii maghiare din zonă.

În pofida faptului că cei mai importanţi lideri slovaci i-au comunicat, miercuri, că nu este bine-venit, şeful statului maghiar s-a deplasat până la graniţă şi a parcurs, vineri seara, podul peste Dunăre care leagă cele două ţări.

Supărarea liderilor slovaci a pornit de la faptul că vizita lui Laszlo Solyom ar fi avut loc în ziua în care se împlineau împlinirea a 41 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice, în 1968. Alte patru ţări din fostul Pact de la Varşovia, printre care şi Ungaria, au participat la înăbuşirea violentă a mişcării de democratizare, cunoscută sub numele de “Primăvara de la Praga”.

Un incident similar a avut loc pe 15 martie, când preşedintele maghiar nu a fost lăsat să vină în Transilvania pentru a participa la ceremoniile oficiale organizate de Ziua Ungariei, cu un avion militar. În urma acestei decizii, Laszlo Solyom a venit în România cu maşina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite