Preşedintele în exerciţiu Karzai obţine 54,6% din voturi - rezultate preliminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele în exerciţiu Karzai obţine 54,6% din voturi - rezultate preliminare
Preşedintele în exerciţiu Karzai obţine 54,6% din voturi - rezultate preliminare

Preşedintele afgan în exerciţiu Hamid Karzai a obţinut 54,6% dintre voturile exprimat în august, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de Comisia Electorală miercuri. Deşi conduce, Krazai nu poate fi declarat reales decât în urma finalizării anchetelor privind fraudele, informează BBC.

Preşedintele Karzai conduce, a declarat miercuri Daoud Ali Najafi, unul dintre şefii comisiei, la publicarea rezultatelor preliminare.

Karzai a fost ales cu 54,6 % din voturi, adică 3.093.256 de voturi, fiind urmat de principalul său rival, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah, cu 27,7% sau 1.571.581 de voturi.

Participarea afganilor la scrutinul din august a fost relativ scăzută, procentul celor prezenţi la urne nedepăşind 38,7%, a precizat Comisia Electorală Independentă. Din 15.295.016 de alegători înscrişi, doar 5.918.731 s-au prezentat la urne. 

image



Ramazan Bashardost, simbolul luptei anticorupţie, ocupă cea de a treia poziţie cu 9,2% de voturi, urmat de fostul ministru de finanţe Ashraf Ghani, cu 2,7%.

Comisia electorală este acuzată de Abdullah, de opoziţie şi de observatori străini de parţialitate, având în vedere că preşedintele său a fost numit de Karzai.

Observatorii Uniunii Europene au declarat că aproximativ 1,5 milioane de voturi din alegerile prezidenţiale afgane ar fi fost frauduloase. Ca replică, echipa de campanie a preşedintelui Hamid Karzai i-a numit "iresponsabili" şi "părtinitori" pe observatorii europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite