Presa internaţională despre măsurile de austeritate adoptate de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat o serie de măsuri de austeritate pentru ca România să primească următoarea tranşă din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional, scrie presa internaţională.

AFP: România/FMI: Economii draconice pentru limitarea deficitului public

Traian Băsescu a anunţat joi măsurile dure de austeritate pentru a evita un derapaj al deficitului în această ţară afectată de criză. care beneficiază de ajutorul FMI, scrie AFP.

FMI: "Nu daţi vina pe noi!"

Această soluţie nu este uşoară, dar nu mai puteam continua astfel, a spus Băsescu, precizând că sectorul privat a plătit deja preţul crizei.

Financial Times: România va trebui să implementeze măsuri dure de austeritate pentru a evita creşterea taxelor şi pentru a se asigura că va primi următoarea tranşă din creditul FMI, a anunţat joi preşedintele Traian Băsescu.

Cotidianul precizează că singura alternativă era creşterea TVA-ului şi a cotei unice de impozitare şi precizează că FMI va amâna, probabil, acordarea următoarei tranşe din împrumut din iunie în iulie, pentru a oferi României timp să implementeze măsurile.

BBC: România va reduce salariile şi pensiile

FMI a oferit credite şi pentru Letonia şi Ungaria. Niciuna dintre cele trei ţări nu a respectat obiectivele fixate pentru reducerea deficitului, scrie BBC, care subliniază că economia României s-a contractat cu 7,1% în 2009.

Pe lângă reducerea salariilor şi pensiilor din sectorul bugetar, 16 programe de asistenţă, precum subvenţia căldurii, vor fi limitate sau coordonate mai bine. Printre subiectele discutate cu FMI s-a numărat şi deficitul bugetar fixat la 5,9%, pe care România ar urma să îl depăşească.

Business Week: În România există aproximativ 1,3 milioane de bugetari care vor fi afectaţi de reduceri

FMI a avertizat că numărul total al şomerilor din ţară ar putea ajunge la un milion anul acesta. Banca Naţională a redus rata de referinţă a dobânzii la un nivel record, de 6,25%, a patra reducere de anul acesta, aminteşte Business Week.

Planul este inevitabil. Sectorul de stat este ca un om gras de 200 de kilograme care stă în spatele unui om de 50 de kilograme, care este economia realăa spus el, după discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială, a declarat şeful statului, relatează Reuters.

Fondul Monetar Internaţional anunţase că îşi va prelungi vizita la Bucureşti până duminică, în condiţiile în care negocierile păreau să fie tensionate. Delegaţia nu va anunţa recomandările finale până atunci.

Speculaţiile s-au intensificat în zilele dinainte de discuţii privind modul în care România intenţionează să atingă ţinta de deficit fixată pentru anul acesta, ţinând cont de estimările de creştere economică şi amânarea reformelor.

Moneda naţională a scăzut semnificativ miercuri, pe fondul temerilor că Bucureştiul va alege să crească taxele pentru a-şi acoperi deficitul bugetar, ceea ce ar fu subminat şi mai mult creşterea economică.

România şi-a luat angajamentul să scadă anul acesta deficitul la 5,9%, de la 7,2%. Dar estimările iniţiale ale FMI, potrivit cărora economia urma să crească anul acesta cu 1,3%, au fost revizuite la 0,8%, aminteşte Financial Times. Presa locală sugerează că se negociază o ţintă de deficit de aproximativ 6,8%.

Măsurile de austeritate vor nemulţumi, probabil, opoziţia social-democrată şi sindicatele, deja critice faţă de planul Guvernului de a îngheţa salariile şi pensiile şi de a concedia până la 100.000 de angajaţi, mai scrie publicaţia citată.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a avertizat joi că ţara nu mai poate amâna reducerea cheltuielilor: "Suntem martorii unei rezistenţe sociale şi politice extreme faţă de ajustarea cheltuielilor publice", aminteşte AFP.

Wall Street Journal: Preşedintele român a anunţat reduceri importante ale salariilor din sectorul bugetar, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj, înainte ca pieţele financiare din SUA să reacţioneze la teamă de extindere a situaţiei din Grecia.

Simţindu-se, probabil puţin rănite de reacţia pieţelor şi populaţiei Atenei, FMI a dat publicităţii o declaraţie potrivit căreia nu insistă pentru noi reduceri ale salariilor în România, subliniază Wall Street Journal.

AP relatează măsurile anunţate de Băsescu şi explică faptul că ţara se confruntă cu o recesiune economică gravă, după trei ani de creştere.

Xinhua se concentrează pe faptul că nu va exista nicio remaniere guvernamentală, deoarece România are nevoie de stabilitate în încredere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite