Protestele de la Parlamentul României, prin ochii presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni protestează marţi, în faţa Parlamentului României, împotriva măsurilor de austeritate prezentate de guvern, notează CNN. Poliţia a raportat că sunt aproximativ 2.000 de oameni în faţa Parlamentului, dar organizatorii susţin că sunt peste 5.000.

Aproximativ 1.000 de poliţişti români au încercat să-i împiedice pe protestatari să intre în sediul Parlamentului.

Guvernul de centru-dreapta al României se confruntă cu un vot de neîncredere cu privire la măsurile de austeritate. CNN îl citează pe ministrul de interne, Vasile Blaga, care a spus că rezultatul la votul moţiunii este aşteptat în jurul orei 16.00.

Citiţi şi:

Presa internaţională despre moţiunea de cenzură : "Singurul lucru mai rău decât măsurile de austeritate: un vid politic"

De asemenea, Forbes relatează despre protestele din Capitală, la care liderii sindicatelor aşteptau peste 20.000 de oameni, în ciuda valului de căldură. Unii dintre lideri l-au huiduit pe primul-ministru Emil Boc.

Premierul a spus că România ar trebui să aleagă răul cel mai mic pentru că altfel ar putea atinge punctul în care nu va mai putea plăti salarii, pensii sau nu va mai putea face investiţii.

România are aproximativ 1.36 milioane de lucrători în sectorul public, iar rata şomajului este momentan la 8%, încheia publicaţia Forbes.

Mii de persoane au format marţi un lanţ uman în zona Parlamentului, în pofida temperaturilor de 37 de grade Celsius şi a nivelului crescut de umiditate în aer, scrie The Economist. Pachetul de austeritate al Guvernului a atras acuzaţii de "genocid social" din partea sindicaliştilor, pensionarilor, mamelor sau altor protestatari.

Chiar dacă Guvernul lui Emil Boc supravieţuieşte acestui vot, probabil printr-o diferenţă foarte mică de voturi pentru şi contra, protestele ar urma să continue în această vară, subliniază publicaţia britanică.

Ceea ce îi solidarizează pe protestatari este faptul că persoanele cu venituri mici par să plătească preţul pentru ineficienţa notorie şi corupţia din cadrul Guvernului, comentează The Economist.

Boc le-a cerut miniştrilor săi să diminueze cu un sfert numărul posturilor şi să realinieze salariile în cadrul instituţiilor pe care le conduc. "Dar va fi nevoie de mult mai mult decât atât pentru a schimba o cultură de nepotism, clientelism şi scandaluri privind licitaţii publice. Cu doar o perspectivă de refacere economică lentă, temperatura din străzi s-ar putea menţine periculos lângă punctul de fierbere, până când cei care au câştigat atât de mult în ultimii ani vor fi văzuţi făcând şi ei sacrificii", comentează publicaţia britanică, citată de Mediafax.

Mii de români protestează în faţa Parlamentului faţă de reducerea salariilor şi pensiilor, înaintea votului parlamentarilor asupra moţiunii de cenzură a cărei adoptare ar duce la căderea Guvernului, relatează şi agenţia americană Associated Press. Totuşi, Cabinetul condus de Emil Boc probabil că va supravieţui votului de marţi după-amiază, apreciază aceeaşi sursă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite