Presa internaţională: Angajaţii români din sectorul public protestează împotriva măsurilor Cabinetului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de funcţionari publici români au intrat în grevă, protestând împotriva măsturilor de austeritate ale Cabinetului Boc, menite să reducă deficitul bugetar al ţării, notează Associated Press.

Funcţionarii şi-au părăsit locurile de muncă luni, în aceeaşi zi în care Partidul Democrat Liberal aflat la guvernare a adoptat un plan ce prevede reducerea cu 25 la sută a salariilor angajaţilor din sectorul public şi cu 15 la sută a pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj.

Angajaţi din mediul educaţiei, sănătăţii, administraţiei publice, gardieni din închisori au intart în grevă, spun liderii de sindicate. Totuşi, pare că au existat mult mai puţini angajaţi în grevă decât cei 700.000 pe care îi estimaseră sindicatele.

Personalul medical din mai multe spitale a protestat împotriva măsurilor şi reducerii de salarii şi i-au cerut guvernului să demisioneze.

"Ducem lipsă de motivaţie, de medicamente şi ne îngrijorăm pentru ziua de mâine", a spus Elena banu, o asistentă medicală de la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti. Ea spune că medicii sunt tentaţi să plece la muncă în Italia, Spania şi Franţa.

De asemenea, Associated Press scrie despre pensionarii care au protestat împotriva tăierii cu 15% a pensiilor începând cu 1 iunie. CBC News scrie că, în cazul în care Guvernul român eşuează cu planul de austeritate, acesta îşi va da demisia. Articolul aminteşte şi de moţiunea de cenzură pe care o depune PSD.

În acelaşi timp, agenţia germană DPA menţionează că măsurile luate de Guvernul român sunt destinate menţinerii deficitului sub pragul de 6,8 la sută, aşa cum a stipulat Fondul Monetar Internaţional, care a acordat ţării un împrumut de 20 de miliarde de euro. Analiştii susţin că Guvernul lui Emil Boc ar urma să se menţină la putere după votul în Parlament privind măsurile de austeritate propuse de Executiv.

Şi Agenţia France Presse scrie despre protestele din România, care au intervenit în contextul în care Guvernul de centru-dreapta al premierului Emil Boc urmează să îşi asume răspunderea în Parlament în legătură cu programul de măsuri de austeritate ce va fi pus în aplicare din iunie şi până la sfârşitul anului 2010.

Site-ul novinite.com scrie că sute de mii de salariaţi din sectorul public din România erau aşteptaţi să intre în grevă luni. Sursa îl citează pe liderul sindical al Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care susţine că aproximativ 700.000 de medici şi angajaţi din domeniul medical, profesori şi alţi salariaţi din sectorul public urmează să ia parte la grevă.

Potrivit sindicatelor, o parte a angajaţilor din serviciile de transport subteran şi de suprafaţă vor organiza o grevă marţi, într-un gest de "solidaritate". Pensionarii intenţionează de asemenea să protesteze faţă de reducerea preconizată a pensiilor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite