Premierul ungar despre legea presei: "Nu stabilesc francezii sau germanii conformitatea legislaţiei naţionale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a denunţat criticile europene, în special ale Franţei, privind legea ungară a presei, catalogându-le drept o "insultă".

"Am adoptat o lege despre care noi credem că este perfect în ordine, iar toată lumea o critică...Am făcut o lege a presei inspirându-ne de la alte state", a afirmat joi liderul Fidesz, citat de AFP şi EUobserver.

Politicienii europeni, în special cei din Franţa şi Germania, au atacat instituirea în Ungaria, de la 1 ianuarie, a unei noi autorităţi în domeniul media, spunând că ar îngrădi libertatea de exprimare.

Noul organism, alcătuit din membri numiţi de guvern, va putea da amenzi de până la 720.000 de euro pentru ştiri considerate ofensatoare la adresa "demnităţii umane" sau pentru informaţii considerate neechilibrate şi îi va putea obliga pe jurnalişti să-şi dezvăluie sursele în anumite situaţii.

"Nu stabilesc francezii sau germanii conformitatea legislaţiei naţionale cu reglementările UE", ci Comisia Europeană, a subliniat Viktor Orban.

"Sigur că Ungaria va accepta orice procedură pe care ar declanşa-o Uniunea Europeană. Cu toate acestea, principiul cel mai important în Europa este nediscriminarea", subliniază Orban.

Un reprezentant al organizaţiei Repoteri fără Frontiere a declarat că legea ungară a presei este cel mai recent exemplu al unui efort mai amplu care vizează restricţionarea libertăţii presei, dând exemplul altor iniţiative din Slovacia şi Irlanda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite