Premierul olandez Mark Rutte modificã o mãsurã controversatã inclusã în acordul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul guvern Mark Rutte care a depus jurãmântul la 5 noiembrie a anunţat luni modificarea unei mãsuri, prevãzutã în acordul de guvernare şi care a dat naştere unei polemici, scrie AFP.

Adaptarea costului asigurãrilor de sãnãtate la veniturile fiecãrei persoane a fost o "mãsurã greşitã", a declarat Mark Rutte, în cursul unei conferinţe de presã organizate la Haga, unde se aflã sediul guvernului.

Mãsura va fi înlocuitã cu reducerea impozitului pe venit, în special pentru persoanele defavorizate, în paralel cu majorarea impozitelor pentru cei cu venituri medii şi ridicate, a adãugat el.

O nouã "împãrţire a bogãţiilor", scopul acestei mãsuri reprezenta unul dintre principalele obiective ale laburiştilor, partenerii de guvernare ai premierului Rutte.

Pe de altã parte, prim-ministrul olandez le-a cerut scuze liberalilor pentru cã a "comis o greşealã în calitate de negociator" şi a subliniat faptul cã "ar fi trebuit sã-şi acorde mai mult timp pentru a examina" efectele mãsurilor adoptate anterior.

Dupã anunţul acordului guvernamental, la 29 octombrie, coaliţia a fost supusă criticilor, uneori foarte dure, din partea militanţilor liberali şi a opoziţiei care au avertizat cã o corelare între costul asigurãrilor de sãnãtate şi venituri ar provoca o importantã scãdere a puterii de cumpãrare pentru numeroase familii din întreaga ţarã.

Acordul de guvernare care urmãreşte sã permitã autoritãţilor de la Haga echilibrarea finanţelor publice (deficitul bugetar a fost de 4,7% din PIB în 2011) prevede numeroase mãsuri de austeritate, în scopul economisirii a 16 miliarde de euro pânã în 2017.

O dezbatere în Camera inferioarã a Parlamentului olandez pe marginea acordului guvernamental urmeazã sã aibã loc marţi, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite