Premierul irlandez anunţă dizolvarea Parlamentului, deschizând calea spre alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul irlandez Brian Cowen a anunţat marţi că îi va cere preşedintelui Mary McAleese dizolvarea Parlamentului, ceea ce deschide drumul către alegeri anticipate, care ar putea avea loc în 25 februarie, relatează DPA şi AFP.

"Vreau să informez Camera că voi merge (la reşedinţa preşedintelui Mary McAleese) pentru a-i recomanda dizolvarea Dail (Camera inferioară a Parlamentului)", a declarat Cowen.

Potrivit Constituţiei irlandeze, preşedintelui îi revine oficial misiunea de a dizolva Parlamentul, ceea ce nu este decât o formalitate. Data scrutinului va fi anunţată la sfârşitul după-amiezii, de ministrul Autorităţii Locale, Eamon O Cuiv, desemnat să se ocupe de organizarea scrutinului. Cea de 25 februarie este cea mai probabilă, a declarat ministrul marţi dimineaţa la radioteleviziune publică RTE.

Cowen, care nu candidează pentru un nou mandat, a declarat că în cei 27 de ani petrecuţi în Parlament, principala sa preocupare a fost pentru binele poporului irlandez.

El a admis că perioada în care a fost premier a fost una de încercări, dar "binele comun a fost întotdeauna în spatele deciziilor "sale.

La rândul său, liderul partidului de opoziţie Fine Gael, Enda Kenny, a salutat faptul că "în sfârşit populaţia Irlandei va avea un cuvânt de spus prin alegeri generale".

Aducând un omagiu integrităţii personale a lui Cowen, Kenny a calificat guvernul său drept cel mai slab din istorie şi acuzându-l că a luat decizii politice grave.

Irlanda a fost una dintre ţările care la începutul crizei financiare spunea că nu are nevoie de sprijin extern. Ajutorul pe care Guvernul irlandez l-a acordat, însă, băncilor, în încercarea de a le salva, a îndatorat foarte mult Dublinul. Astfel, în toamna anului trecut, Irlanda a fost nevoită să contracteze un împrumut de 85 miliarde de euro de la UE, FMI şi alte state europene individuale, prin intermediul Fondului European pentru Stabilitate Financiară.

Împrumutul "i-a umilit" pe irlandezi, care au considerat că renunţă la suveranitatea lor, iar faptul că asistenţa financiară a fost condiţionată de aplicarea unui program de austeritate dur şi foarte nepopular a stârnit critici virulente.

Guvernul condus de Brian Cowen (51 de ani) a elaborat un plan sever de austeritate care viza economisirea, în patru ani, a 15 miliarde de euro, sumă echivalentă cu aproape 10% din Produsul Intern Brut anual, pentru reducerea celui mai mare deficit din regiune.

Bugetul pe 2011, considerat cel mai auster din istoria recentă a statului, vizează reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe de şase miliarde de euro prin: tăierea beneficiilor sociale, mărirea taxelor, schimbarea sistemului de impozitare, creşterea accizelor la carburanţi, reducerea alocaţiilor pentru copii, a salariului minim, precum şi concedierea a circa 10% din funcţionarii publici.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite