Ungaria: Premierul Gordon Bajnai cere interzicerea unui marş neonazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria: Premierul Gordon Bajnai cere interzicerea unui marş neonazist
Ungaria: Premierul Gordon Bajnai cere interzicerea unui marş neonazist

Premierul ungar Gordon Bajnai a cerut luni poliţiei să interzică o manifestaţie neonazistă prevăzută pentru 15 august, cu scopul de a comemora moartea lui Rudolf Hess, fostul adjunct şi om de încredere al lui Hitler.

"Budapesta şi Ungaria nu vor fi paradisul neonaziştilor şi manifestaţia lor trebuie interzisă", a declarat şeful guvernului ungar, citat de Agerpres. El a rugat poliţia "să ia toate măsurile legale posibile pentru interzicerea" manifestaţiei.

Gordon Bajnai a reacţionat astfel la o informaţie apărută luni în cotidianul Nepszabadsag care anunţa că neonaziştii din Frontul naţional-socialist ungar intenţionează să organizeze sâmbătă un marş şi mai multe concerte pentru comemorarea morţii lui Rudolf Hess.

Potrivit ziarului, mai multe apeluri, în care erau invitate să participe la manifestările de sâmbătă şi alte grupări neonaziste străine, au fost publicate în engleză şi germană pe internet.

Poliţia ungară a promis că va face o declaraţie în cursul zilei de miercuri, în timp ce peste 50 de organizaţii au anunţat deja o contramanifestaţie sâmbătă pe străzile Budapestei.

Rudolph Hess, adjunctul lui Hitler înainte de a fugi în Marea Britanie în 1941, aparent într-o misiune de pace, a fost judecat la Nuremberg pentru crime de război şi condamnat la închisoare pe viaţă. El s-a spânzurat în închisoare în 1987, la vârsta de 93 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite