Premieră în Franţa: Cetăţenii din străinătate vor putea vota prin Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii vor putea vota din faţa calculatorului
Francezii vor putea vota din faţa calculatorului

Guvernul francez va experimenta pentru prima dată votul prin intermediul Internetului, oferind astfel posibilitatea de a vota la alegerile legislative unui milion de francezi din străinătate, a anunţat vineri secretarul de stat al francezilor din străinătate, Edouard Courtial.

Dacă experimentul este concludent, această posibilitate de vot va fi folosită şi pentru alte alegeri decât cele legislative, atât în Franţa cât şi în alte ţări, susţine Courtial.
Votul pentru desemnarea a 11 deputaţi care să îi reprezinte pe expatriaţii francezi pe cele cinci continente reprezintă totodată o premieră. Alegătorii francezi din străinătate nu aveau dreptul să voteze decât la alegerile prezidenţiale.

„Votul prin intermediul Internetului va permite să se depăşească obstacolul distanţei şi să participe la alegeri simplu şi în siguranţă, de acasă", a declarat Courtial.

Ca metodă de securitate, organizatorii vor asocia fiecărui alegător un indice şi o parolă găsită pe site-ul www.votezaletranger.gouv.fr, votul fiind cifrat începând de la calculatorul uilizatorului până la baza de date. Cele patru principii ale votului, „secret, anonim, confidenţial şi liber vor fi garantate", a mai menţionat oficialul.

Legislativele vor avea loc în Franţa pe 10 şi 17 iunie. Votul pe Internet pentru francezii din străinătate va fi organizat începând cu 23 mai până pe 29 mai, primul tur, şi începând cu 6 iunie până pe 12 iunie pentru cel de al doilea tur. Aceste date vor permite francezilor să mergă la secţiile de votare în cazul în care votul pe Internet va întâmpina probleme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite