Povestea copilului creat "genetic" să-şi salveze fratele: "Ştiu pentru ce m-am născut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu din Marea Britanie a născut un copil "programat" genetic să îl salveze pe fratele lui aflat pe moarte, povestea familiei Whitakers stârnind o controversă etică.

Charlie Whitakers a dat semne de îngrijorare încă de la naştere, "abia mânca", spune mama lui, Michelle. Când avea 12 săptămâni, doctorii le-au spus părinţilor că Charlie are hemoglobina de trei ori mai mică decât nivelul normal. A fost diagnosticat cu o boală genetic, o formă rară de anemie. "Organele lui vitale se opreau şi putea să moară oricând", spune mama lui. Au urmat transfuzii de sânge din 2 în 2 săptămâni şi injecţii în fiecare seară. A urmat chimioterapia.

Puşi în faţa faptului că Charlie nu mai are decât o şansă să trăiască, părinţii băiatului au hotărât să mai aibă un alt copil care să se potrivească genetic cu Charlie, de la care să recolteze celulele stem necesare pentru a-i salva acestuia viaţa. Astfel s-a născut Jamie în 2004, după care s-a realizat transplantul de celule stem şi astăzi Charlie e sănătos.

"Aveam trei ani când mami şi tati mi-au spus că i-am salvat viaţa fratelui meu. Sunt fericit că am făcut asta dar nu prea mă simt ca un super-erou", spune Jamie, care e conştient "pentru ce m-am născut". Sora lor, Emily, acum în vârstă de 9 ani, spune că "îi întrebam pe mami şi pe tati de ce nu pot să îl salvez eu pe Charlie şi mă simţeam exclusă".

Îmi spuneau că eu aveam sânge de prinţesă în timp ce Jamie şi Charlie aveau sânge de soldaţi. Şi că soldaţii din Jamie se duc la soldaţii lui Charlie să se bată cu ei şi să îl facă pe Charlie un om mai bun"

Povestea familiei Whitakers a stârnit o controversă etică în Marea Britanie.

Sursa informaţiei: Daily Mail

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite