Portugalia are nevoie urgent de o intervenţie financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională este cu ochii pe Grecia, dar a pierdut din vedere Portugalia. Aici protestele continuă, iar situaţia economică şi financiară nu este deloc roză.

Transportatorii portughezi au blocat întreaga ţară pentru a treia oară din luna noiembrie încoace din cauza măsurilor dure de austeritate impuse de Lisabona în schimbul asistenţei financiare externe. 78 de miliarde de euro primeşte Portugalia pentru a evita soarta Greciei, dar situaţia nu pare a fi nici pe departe sigură, scrie „Le Monde".

Ultima emisiune de obligaţiuni portugheze cu scadenţă la 10 ani a avut o primă de asigurare de 17,20%. Este cu mai mult de zece puncte procentuale peste nivelul considerat sustenabil pe termen mediu şi lung.

Cu toate acestea, datoria portugheză nu este la fel de ameninţătoare precum cea a Greciei pentru că este pur şi simplu mai mică. Procentul din PIB este de doar 101%, faţă de cele 120% la care sperăm că Atena va ajunge abia în anul 2020 dacă îşi face temele, mai scrie publicaţia. Şi tocmai acesta este motivul pentru care este nevoie urgent de o intervenţie masivă în Portugalia pentru a ajuta ţara să termine definitiv cu datoria nesustenabilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite