Portugalia cere UE să primească deţinuţi de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe portughez, Luis Amado, a declarat azi că Portugalia le-a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană să accepte găzduirea deţinuţilor de la închisoarea Guantanamo, pentru ca aceasta să poată fi închisă.

Într-o scrisoare adresată celorlalte membre UE, ministrul a declarat că Europa ar trebui să-i trimită viitorului preşedinte american, Barack Obama, un semnal clar că este dispusă să găzduiască deţinuţi, relateză Reuters, citat de NewsIn.

Obama a anunţat că va închide centrul de detenţie, considerat o pată pe reputaţia Statelor Unite de ţară ce respectă drepturile omului, şi că va muta procesele prizonierilor de la Guantanamo suspectaţi de terorism în tribunalele civile sau militare obişnuite din ţară.

Circa 255 de prizonieri se află la Guantanamo, inclusiv 50 de deţinuţi pe care Statele Unite s-au arătat dispuse să îi pună în libertate, dar pe care nu îi pot repatria de teamă că vor fi torturaţi şi persecutaţi în ţările lor de origine.

Centrul de detenţie Guantanamo, situat la o bază navală americană din Cuba, este destinat persoanelor suspectate de Statele Unite că ar avea legături cu al-Qaida sau talibanii. Închisoarea a devenit simbolul exceselor din "războiul împotriva terorismului" lansat de George W. Bush şi este criticat de comunitatea internaţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite