Măsuri de criză: Portugalia taie liberele date pentru două sărbători religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lisabona şi Sfântul Scaun au ajuns la un acord pentru renunţarea, începând din 2013, la acordarea a două zile libere de sărbători religioase. Măsura este luată pe fondul crizei care afectează țara, relatează AFP.

„Guvernul portughez şi Vaticanul au ajuns la un acord asupra reducerii numărului de zile libere acordate de sărbători religioase" începând din 2013, „pentru o perioadă de cinci ani", au anunțat autoritățile de la Lisabona, notează AFP.

Este vorba despre Sărbătoarea Sfântului Sacrament (Corpus Domini), la 60 de zile după Paşti, a cărei „celebrare (joia) este mutată în duminica următoare" şi despre Sărbătoarea tuturor sfinţilor, pe 1 noiembrie, precizează Guvernul portughez.

„Acest acord are scopul de a susţine eforturile Portugaliei şi portughezilor de a învinge criza economică şi financiară cu care se confruntă ţara", au subliniat autoritățile.

Negocierile între Biserica Catolică şi Guvernul portughez în vederea renunţării la acordarea de libere cu ocazia acestor două sărbători s-au desfăşurat timp de mai multe săptămâni. Sărbătorile religioase sunt stabilite prin Concordatul din 2004, semnat între statul portughez şi Vatican.

„Sfântul Scaun este cel care a identificat sărbătorile religioase" la care să nu se acorde liber, a precizat Guvernul într-un comunicat.

În schimbul unui ajutor financiar în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011 de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat să reformeze piaţa muncii printr-o „flexibilizare" a programului de lucru şi a criteriilor de concediere, suprimând totodată zile libere acorate de sărbători, dar şi zile de concediu.

În afară de suprimarea unor libere acordate de sărbători religioase, Guvernul a propus suprimarea unor libere acordate de sărbători publice cu caracter civil, începând de anul viitor. Este vorba despre sărbătorile de la 5 octombrie, care marchează Instaurarea Republicii, şi de la 1 decembrie, care marchează restaurarea Independenţei faţă de Spania.

Reforma Codului Muncii, negociată între Guvern şi partenerii sociali, cu excepţia CGTP, principalul sindicat din ţară, a fost adoptată în primă lectură, la sfârşitul lui martie, de către Parlament. De atunci, ea a fost vizată de o puternică mişcare socială de contestare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite