Putin cere Poloniei să întoarcă pagina. Ribbentrop-Molotov a fost pact de neagresiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin a cerut să fie întoarsă pagina celui de Al Doilea Război Mondial, pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Varşovia şi Moscova, adăugând că pactul Ribbentrop - Molotov a fost unul de neagresiune, relatează AFP.

"Datoria noastră faţă de morţi şi istorie este să facem totul pentru ca relaţiile ruso-poloneze să scape de greutatea neîncrederii şi a subiectivismului ce ne-au fost lăsate moştenire. Să întoarcem pagina şi să începem una nouă", a scris Putin într-un articol publicat astăzi în presa rusă.

Citiţi şi:

Dan Dungaciu: Nedreptăţi istorice pentru România
Pactul Ribbentrop - Molotov: alianta impotriva democratiei
Pactul Ribbentrop-Molotov, ecouri după 70 de ani

În ceea ce priveşte semnarea pactului Ribbentrop-Molotov care a dus la împărţirea Poloniei între URSS şi Germania nazistă, Putin spune că poate să fie condamnat, însă nu trebuie create în mod artificial episoade separate din cadrul istoric general, din contextul politico-economic sau din cel militaro-strategic.

"Fără nicio îndoială, pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat în august 1939, poate fi condamnat pe bună dreptate. Însă cu un an mai devreme, Franţa şi Anglia semnau la Munchen cunoscutul acord cu Hitler, spulberând astfel toate speranţele de creare a unui singur front de luptă împotriva fascismului", afirmă Vladimir Putin în articolul menţionat, citat de Interfax.

"Semnând acest acord, statele occidentale au refuzat sistemul propus de securitate colectivă şi au lăsat URSS în faţa ameninţării de război pe două fronturi. După acesta, Uniunea Sovietică a fost nevoită să încheie cu Germania un pact de neagresiune", adaugă premierul rus în articolul din Gazeta Wyborcza.

Putin este aşteptat în Polonia pentru a participa la ceremoniile de la 1 septembrie de la Gdansk, care vor marca 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia denunţă frecvent "tentativele de falsificare a istoriei" destinate să critice rolul sovieticilor în Al Doilea Război Mondial.

Moscova se consideră eliberatoarea Poloniei şi a statelor baltice, în timp ce aceste ţări consideră URSS-ul un ocupant.
 
Prin pactul Ribbentrop - Molotov (după numele miniştrilor de externe german şi sovietic) sau pactul Stalin - Hitler (cum îi spun alţii), încheiat la 23 august 1939,  cele două state şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa. România a pierdut  Basarabia în favoarea Uniunii Sovietice, prin acest pact.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite