Polonia nu vrea să-şi vândă băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

faptul că este de acord cu fuziunea a două bănci poloneze, aflate în proprietatea UniCredit din Italia. Guvernul de la Varşovia este ostil fuziunii, deşi aceasta a fost aprobată de

faptul că este de acord cu fuziunea a două bănci poloneze, aflate în proprietatea UniCredit din Italia.
Guvernul de la Varşovia este ostil fuziunii, deşi aceasta a fost aprobată de autorităţile UE care se ocupă cu problemele concurenţei. Mai mult, premierul susţine că, prin acordul pe care şi l-a dat, Banca Centrală a încălcat legea, opinie împărtăşită şi de formaţiunile aliate Partidului Legii şi Justiţiei.
"Banca Centrală şi-a depăşit atribuţiile", a declarat Piotr Slusarczyk, parlamentar din partea Ligii Familiilor Poloneze, una dintre aceste formaţiuni. "Nu putem permite ca întreaga industrie bancară a Poloniei să încapă pe mâini străine", a adăugat acesta.
Dincolo de chestiunea în discuţie - privatizările bancare -, unii analişti din Varşovia, ale căror opinii se face ecou "International Herald Tribune", consideră că ancheta avută în vedere este un prilej bine-venit pentru atacarea lui Balcerowicz şi, prin extensie, a Băncii Centrale, a cărei poziţie independentă faţă de Partidul Legii şi Justiţiei stârneşte nemulţumirea acestuia din urmă.
Disputa a determinat intervenţia, excepţională, a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a descris independenţa Băncii Centrale poloneze ca fiind "de extremă importanţă... "Ea trebuie respectată şi sper din toată inima că acest lucru va fi făcut, deoarece reprezintă o parte esenţială a funcţionării eficiente a Uniunii Europene", a spus el.
Deocamdată, după cum relevă "IHT", pieţele financiare se menţin într-o expectativă prudentă faţă de ceea ce, potrivit standardelor europene, constituie o înfruntare între un guvern, pe de o parte, şi o bancă centrală, pe de alta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite