Polonia a deconspirat 64 de agenţi secreţi din presă şi diplomaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul militar de informaţii al Poloniei postcomuniste (WSI), dizolvat anul trecut, a fost "infiltrat" de serviciile secrete ruse şi s-a făcut responsabil de numeroase operaţiuni ilegale,

Serviciul militar de informaţii al Poloniei postcomuniste (WSI), dizolvat anul trecut, a fost "infiltrat" de serviciile secrete ruse şi s-a făcut responsabil de numeroase operaţiuni ilegale, relevă un raport dat publicităţii de preşedintele polonez Lech Kaczynski. Raportul a fost elaborat de "lichidatorul" WSI şi actualul şef al noilor servicii de informaţii şi contraspionaj create în locul acestuia, Antoni Macierewicz, apropiat al premierului Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui. Textul de 377 de pagini publicat pe pagina de internet a preşedinţiei citează numeroase documente şi conţine o listă de 64 de nume de colaboratori ai WSI, între care ziarişti şi diplomaţi cunoscuţi în Polonia. "Persoane citate în acest raport cu nume şi prenume se află în prezent în misiune, sub drapelul ONU", a declarat presei deputatul din partea opoziţiei social-democrate, Janusz Zemke, preşedintele Comisiei pentru servicii speciale din Dieta poloneză.

Conform presei poloneze, după publicarea raportului, ambasadorii Poloniei din Austria, China, Kuwait şi Turcia, ale căror nume figurează printre cele citate în document, au fost rechemaţi în ţară pentru consultări. Întrebat de presă, ministrul polonez de externe, Anna Fotyg, s-a mulţumit să confirme că "unii ambasadori polonezi au fost rechemaţi pentru consultări. Acestea având ca scop, între altele, să explice acest gen de chestiuni". Opoziţia susţine că aceste dezvăluiri pot crea probleme cu ţările unde se află aceste persoane şi neplăcerie între Ministerul polonez al Afacerilor Externe şi ONU. Mai mult, susţine Janusz Zemke, raportul conţine şi nume ale unor persoane care nu au lucrat niciodată pentru WSI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite