Polonia comemorează un an de la dezastrul aviatic din Smolensk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 9 aprilie 2010, avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul din Smolensk, în vestul Rusiei, pe o ceaţă densă. În urma traegiei şi-au pierdut viaţa 96 de oficiali polonezi, printre care şi cuplul prezidenţial: preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa Maria. La un an de la cea mai mare tragedie din istoria de după Cel de-al Doilea Război Mondial a Poloniei, Varşovia şI Moscova nu r

Rusia a dat publicităţii spre finalul anului trecut un raport în care se precizează că tragedia a avut loc deoarece pilotul polonez al avionului prezidenţial Tupolev-154 a încercat să aterizeze cu orice preţ la Smolensk, în pofida avertismentelor repetate ale turnului de control. Potrivit ruşilor, asupra piloţilor s-a exercitat o presiune din partea oficialilor aflaţi la bord pentru a ateriza.

Polonia respinge parţial rezultatele raportului întocmit de ruşi şi atrage atenţia că Moscova a omis să menţioneze erorile controlorilor de trafic ruşi în cazul Smolensk. Varşovia a ordonat o anchetă proprie, al cărui raport va fi dat publicităţii după comemorarea care va avea loc astăzi.

Parchetul polonez a exclus definitiv, săptămâna trecută, teza unui atentat, evocată fără încetare atât de apropiaţii fostului preşedinte, cât şi de rude ale unor alte victime ale catastrofei.

Polonezii, nemulţumiţi de explicaţii primite

Nici polonezii de rând nu se arată mulţumiţi de explicaţiile primite de la anchetatorii ruşi, potrivit unui sondaj de opinie realizat de TNS OBOP pentru săptămânalul Polityka. mai mult, un sfert dintre aceştia consideră că tragedia de la  Smolensk a avut loc ca urmare a greşelilor personalului aeroportului russc.

După Smolensk, ruşii recunosc masacrul de la Katyn

Delegaţia poloneză aflată la bordul aeronavei prezidenţiale se ducea la ceremonia de comemorare a 70 de ani de masacrului din pădurea Katyn, când 20.000 de ofiţeri polonezi au fost executaţi de Armata Roşie.

Masacrul de la Katyn a fost întotdeauna negat de Moscova şi aruncat în cârca trupelor naziste ale lui Hitler.

În mod ironic, accidentul de anul trecut a oferit Moscovei spaţiul psihologic pentru a-şi schimba asuma uciderea ofiţerilor polonezi de acum 71 de ani. Deputaţii ruşi au adoptat în noiembrie anul trecut o rezoluţie în care recunosc vina lui Stalin pentru masacrul de la Katyn, într-o condamnare surprinzătoare a dictatorului.

În plus, Rusia a predat Poloniei săptămâna aceasta noi documente din arhiva privind Katyn.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi omologul său rus Dmitri Medvedev se vor întâlni luni la Katyn şi la Smolensk, pentru a marca 71 de ani de la masacru şi un an de la catastrofa aviatică.

Fratele geamăn al defunctului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că va boicota ceremonia de comemorare. Acesta l-a acuzat în repetate rânduri pe premierul Donald Tusk că că ascunde cauzele reale ale accidentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite