Polonia şi Slovacia au la dispoziţie şase luni să încheie "războiul caşcavalului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tip de caşcaval afumat, denumit "oscypek", care se fabrică de mai multe secole în Munţii Tatra, la graniţa dintre Polonia şi Slovacia, se află în centrul unei dispute între cele două

Un tip de caşcaval afumat, denumit "oscypek", care se fabrică de mai multe secole în Munţii Tatra, la graniţa dintre Polonia şi Slovacia, se află în centrul unei dispute între cele două ţări.

Slovacia se opune iniţiativei Poloniei de a înregistra oscypek-ul pe lista produselor tradiţionale protejate a Uniunii Europene, relatează Associated Press. Aceasta ar însemna că numai producătorii de pe partea poloneză a frontierei vor putea eticheta caşcavalul drept oscypek.

Purtătorul de cuvânt pentru agricultură al UE, Michael Mann, a declarat, pentru Associated Press, că Polonia şi Slovacia au la dispoziţie şase luni să-şi rezolve disputa, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Comisia Europeană va stabili verdictul. Protestul Slovaciei i-a împiedicat pe polonezi să adauge caşcavalul pe lista europeană, care include sute de produse.

Între acestea, figurează varietăţi de brânzeturi precum Roquefort (Franţa) sau Cheddar (Marea Britanie) şi delicatese precum mielul scoţian şi castanele portugheze.

Produsele tradiţionale, în centrul multor dispute

UE are o istorie bogată în dispute privind alimentele tradiţionale. Bătălia Greciei pentru a-şi păstra exclusivitatea asupra brânzei feta a durat aproape 20 de ani, până în 2005, când Curtea Europeană a respins reclamaţiile producătorilor germani şi danezi. Polonia, Suedia şi alte ţări din regiunea Mării Baltice se luptă cu Marea Britanie, Olanda şi alte state, în privinţa definiţiei vodcii. Negocierile comerciale au fost adesea îngreunate şi de disputele producătorilor de vin, pe tema dreptului de a utiliza brandurile Şampanie, Porto sau Sherry.

Tradiţional, oscypek-ul se face din lapte de oaie. Produsul este ţinut la saramură şi apoi afumat.

Polonia spera ca el să fie adăugat în această lună pe lista europeană a etichetelor protejate, ceea ce l-ar fi făcut al doilea produs înregistrat de cele zece ţări care au aderat în 2004. Primul a fost berea cehească Budejovicke, aflată acum în centrul unei lungi dispute pe tema brandului cu o companie americană care produce berea Budweiser.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite