Polonezii, cei mai mobili europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie spune că nu deschide piaţa pentru români şi bulgari, dar britanicii sunt pe locul trei la capitolul imigraţie în alt stat european, este concluzia ultimului raport Eurostat.

Marea Britanie spune că nu deschide piaţa pentru români şi bulgari, dar britanicii sunt pe locul trei la capitolul imigraţie în alt stat european, este concluzia ultimului raport Eurostat.

Teama vechilor ţări UE că vor fi „invadate“ de cetăţeni din noile state, după aderare, este nejustificată. Potrivit Comisiei Europene, numărul românilor şi bulgarilor care au emigrat în alt stat UE după aderare a fost mai mic decât se anticipa. Ei nu reprezintă decât o mică parte din totalul străinilor de pe teritoriul comunitar.

,,Niciunul dintre scenariile lansate în anii premergători aderării statelor estice nu s-a adeverit. Cele 15 membre vechi ale Uniunii nu au fost invadate de muncitorii estici, iar sosirea lor nu a tras în jos salariile“, susţine comisarul european pentru muncă, Vladimir Spidla. El a pledat pentru deschiderea totală a pieţei forţei de muncă pentru români şi bulgari. În opinia sa, mobilitatea forţei de muncă „a avut un impact pozitiv asupra creşterii economice şi a contribuit la reducerea presiunilor inflaţioniste“.

România, ţinta moldovenilor

Potrivit Eurostat, la nivelul UE cei mai mulţi străini stabiliţi în alt stat membru UE au fost, în 2006, polonezii (circa 290.000 ), românii (230.000), marocanii (140.000), dar şi britanicii, ucrainenii şi chinezii (100.000 din fiecare) şi germanii (90.000). Cei mai mulţi străini s-au stabilit în Spania (803.000), Germania (558.500) şi Marea Britanie  (451.700), respectiv 60 la sută din totalul imigranţilor din UE.

Statele cu o concentraţie mare de imigranţi provenind dintr-o singură ţară sunt România (56% străini sunt moldoveni), Cehia (46% sunt ucraineni), Slovenia (43% sunt din Bosnia-Herţegovina) şi Grecia (42% sunt albanezi).

Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania şi Ungaria păstrează încă restricţii totale sau parţiale pentru cetăţenii români şi bulgari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite