Poliţiştii acuzaţi de tortură ameninţă cu greva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii acuzaţi de tortură ameninţă cu greva
Poliţiştii acuzaţi de tortură ameninţă cu greva

Mai mulţi poliţişti cercetaţi pentru torturarea participanţilor la protestele anticomuniste din aprilie de la Chişinău au anunţat că vor intra în grevă în semn de protest. Ei consideră acuzaţiile neîntemeiate.

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă a evenimentelor din aprilie, Vitalie Nagacevschi, a declarat că unii poliţişti au comis acţiuni criminale şi că “trebuia să se gândească atunci la consecinţe”.

Procurorul general, Valeriu Zubco, a anunţat că au fost deschise 31 de dosare pe baza unor acuzaţii de tortură. O parte dintre ele privesc persoane concrete, altă parte se referă numai la fapte. Poliţiştilor care nu au încălcat legea nu are de ce să le fie frică, a spus el.

Potrivit datelor oficiale, în urma evenimentelor din 7 aprilie au fost reţinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit circa o sută de plângeri în care poliţia este acuzată de tortură.

Unii reprezentanţi ai societăţii civile spun însă că numărul persoanelor reţinute a depăşit cifra de 600, fiind şi multiple cazuri de maltratări de către poliţişti.

Un tânăr a decedat în noaptea protestelor, după intervenţia în forţă a poliţiei, iar o expertiză internaţională a stabilit că Valeriu Boboc, în vârstă de 23 de ani, fusese lovit în regiunea gâtului şi a inimii.

Potrivit unor surse, alţi doi sau trei tineri ar fi fost omorâţi în bătăi de poliţişti, dar autorităţile au muşamalizat aceste cazuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite