Politicienii şi VIP-urile nu au locuri speciale la concertele legate de aniversarea Revoluţiei din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politicienii şi VIP-urile nu au locuri speciale la concertele legate de aniversarea Revoluţiei din 1989
Politicienii şi VIP-urile nu au locuri speciale la concertele legate de aniversarea Revoluţiei din 1989

Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a declarat, astăzi, că în Piaţa Victoriei din Timişoara, unde se va desfăşura un concert în memoria zecilor de tineri morţi pe treptele Revoluţiei, cu ocazia marcării a 20 de ani de la Revoluţia din 1989, nu vor fi aşezate scaune şi nici nu vor fi locuri VIP pentru guvernanţi sau politicieni de la Bucureşti.

Cele două orchestre ale Operei Naţionale din Timişoara şi ale Filarmonicii Banatul vor concerta reunit, în 18 decembrie, în aer liber, în memoria zecilor de tineri morţi pe treptele Revoluţiei, cu ocazia marcării a 20 de ani de la Revoluţia din 1989.

Nu vor fi scaune, nu vin politicieni din Bucureşti, şefi de state, guvernanţi. Este o egalitate totală de spectatori, pentru oamenii care trăiesc în acest oraş. Concertul va dura două ore şi nu dorim să facem niciun fel de rezervări”, a declarat, astăzi, directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, citat de NewsIn.

Concertul va avea loc în 18 decembrie, atunci când peste o sută de tineri care au ieşit în stradă să ceară libertate, au fost împuşcaţi, pe treptele Revoluţiei. În noaptea dinspre 18 pe 19 decembrie, trupurile lor au fost transportate în morga Spitalului Judeţean, de unde au fost duse la Bucureşti, unde au fost arse.

Scena va fi amplasată în faţa Operei Române din Timişoara, ca să fie vizibilă pentru toată lumea clădirea Operei- din care Timişoara a fost declarată primul oraş liber al ţării, coloanele acesteia dar şi balconul Operei.

Requiem-ul lui Verdi are şapte părţi. Se va face un panou, pe care vor fi proiectate părţi din filmele Revolutiei. Între cele şapte părţi auzim texte vorbite de actori de la cele trei teatre din Timişoara, texte prin care ne aducem aminte, într-un mod literar, nu de toţi cei 118 morţi, dar de câteva persoane şi de întâmplări realiste. Este un fel de unire a artei instrumentale muzicale, a vorbitului. Credem că e de nivelul celor întâmplate acum 20 de ani”, a mai spus Holender.

100 de muzicieni de la Filarmonica Banatul se vor afla pe scenă, alături de alţi 80-90 de corişti. Evenimentele organizate de Primăria Timişoara pentru comemorarea celor 20 de ani de la Revoluţia din 1989, care se vor întinde pe mai multe săptămâni, costă 100 de mii de lei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite