Bruxelles: Politica, mai importantă decât criza globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au consacrat cea mai mare parte a primei zile a summitului de vară negocierilor asupra reconfirmării în postul de preşedinte al Comisiei Europene pe Jose Durao Barroso. Acest lucru s-a întâmplat, deşi pe agendă figurau probleme economice stringente precum consolidarea supravegherii în sectorul financiar european şi măsurile anticriză, necesare relansării economice.

Mai citeşte şi:


Alte teme de pe agendă sunt dezvoltarea durabilă, problema imigraţiei ilegale, dar şi arhitectura instituţională a Uniunii, cu accent pe măsurile ce pot contribui la finalizarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona. La acest punct se vor stabili posibilele concesii ce ar urma să fie acordate Irlandei pentru ca aceasta să accepte Tratatul de la Lisabona, respins prin referendum anul trecut. 

Şefii de stat şi de guvern trebuie să ia o decizie privind adaptarea pieţelor financiare europene la concluziile G-8 de la Londra, să cadă de acord asupra stabilirii unei supervizări supranaţionale pentru bănci, asigurări şi piaţa valorilor, în urma deciziilor americane pe această temă.

Amânat la toamnă

Cei 27 de lideri ai UE au pierdut mult timp în cadrul reuniunilor grupurilor politice din Parlamentul European (ce au loc de obicei în marja summitului) cu negocierile privind postul de preşedinte al CE.

Legislativul european va decide la 9 iulie dacă va supune votului în sesiunea sa inaugurală, de săptămâna următoare (13-16 iulie), reconfirmarea lui Jose Manuel Durao Barroso la conducerea Comisiei Europene sau va lăsa acest lucru pentru toamnă, a anunţat preşedintele încă în exerciţiu al PE, Hans-Gert Pöttering, după întâlnirea cu „Cei 27“. Majoritatea liderilor UE - la fel ca şi grupul popularilor din PE - doreau ca votul Parlamentului să aibă loc la mijlocul lui iulie.

În schimb, socialiştii şi verzii, care speră să apară un nou candidat cu şanse reale, refuză să îi dea undă verde lui Barroso înainte de a se cunoaşte soarta Tratatului de la Lisabona. Grupul Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE) a anunţat aseară că îl va susţine pe Jose Manuel Barroso. Prin urmare, totul depinde acum de negocierile purtate de grupurile politice şi de guvernele statelor UE, care ar putea aduce în discuţie unele posturi europene importante pentru a-i convinge pe anumiţi europarlamentari.

Protest

Aproape 2.000 de fermieri - împreună cu câteva zeci de tractoare - din Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg şi Olanda s-au adunat încă din dimineaţa zilei de joi în faţa clădirii unde s-au desfăşurat lucrările Consiliului European de vară, pentru a-şi face auzite nemulţumirile legate de scăderea preţului laptelui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite