Poliţia franceză, depăşită în războiul drogurilor din Marsilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani în cartierele din nordul Marsiliei se duce un război care a însângerat oraşul. În 2011, au avut loc 38 omoruri, dintre care 20 din răfuieli". Numai în luna decembrie au fost cinci morţi în patru săptămâni. Cinci tineri, printre care un poliţist. Victimele au între 18 şi 38 de ani şi sunt cunoscute de poliţie pentru implicarea în comerţul cu droguri.


Această „activitate" este mai bune organizată decât poliţia. Fiecare grup este format din vreo zece tineri, între 14 şi 25 de ani. Ei au un „plan", care, uneori, este împărţit în mai multe puncte de vânzare instalate în intrarea blocurilor. Şi fiecare „plan" funcţionează conform unei organigrame şi discipline stricte, scrie „Le Monde".

În fiecare dimineaţă, un lider distribuie sarcinile, plasează oamenii fiecare în postul lui şi supraveghează ca niciunul să nu adoarmă sau să nu se lase distras. În general, două echipe se schimbă cotidian pentru a asigura vânzarea. O santinelă sau două, se instalează în anumite puncte ale cartierului şi nu se mişcă de acolo atâta timp cât nu sunt înlocuite.

Dintr-un carnet confiscat de pliţişti în cartierul Visitation, în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a unei reţele, în noiembrie anul trecut, reiese că şi costul meselor luate în timpul orelor de lucru erau meticulos înscrise pentru rambursare. Apoi există gonaşii, care pot fi asemănaţi cu reprezentanţii de comerţ, un fel de agenţi de vânzări care vânează clientul, urmează aprovizionatorul care are grijă de stoc. Acesta are cîţtigul cel mai mare, şi nu în ultimul rând „cărbunarul" sau vânzătorul.

Un rol important îl au şi „dădacele" care nu iau parte la trafic în sine, nu apar niciodată şi au un trecut judiciar neprihănit. Ele sunt adeseori femei, singure cu copii, în situaţii de sărăcie extremă.

În Marsilia, mai mult de o familie din zece este monoparentală, de trei ori mai mult decât oriunde altundeva în Franţa. În schimbul unui salariu pentru a ajuta la plata chiriei sau la umplerea frigiderului, aceste femei ascund în case sau în beciuri droguri şi uneori sume mari de bani.

Kalaşnikovul, semnul puterii


Roland Gauze, şeful Poliţiei Judiciare din Marsilia spune că sunt zeci de astfel de reţele care îşi apără, cu arma în mână, teritoriul, partea de piaţă. Kalaşnikovul este semnul ostentativ al puterii, care a înlocuit puşca de odinioară. Face zgomot. Impresionează. Dar recentele confiscări au mai pus capăt rafalelor de mitraliere ce se auzeau în Portul Vechi, mai spune Gauze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite