Poliţia, decapitată de dragul lui Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grevele din Hexagon au afectat şi ego-ul liderului de la Elysee. Mai mulţi oficiali de rang înalt din poliţia franceză au fost înlăturaţi din funcţii pentru că ar fi permis protestatarilor să scandeze împotriva lui Nicolas Sarkozy.

Şeful poliţiei şi cel mai vechi oficial din poliţia franceză din departamentul Manche, Normandia, au fost înlăturaţi din funcţii de către politicienii locali, deranjaţi de faptul că aceştia nu ar fi intervenit în momentul în care un discurs al preşedintelui Nicolas Sarkozy a fost marcat de fluierăturile unei părţi a publicului.

Discursul în cauză a avut loc la începutul acestui an, în localitatea Saint-Lô. “Crima” de care se fac vinovaţi liderii din poliţia locală este aceea de a nu fi intervenit dur împotriva manifestanţilor care au deranjat discursul şefului statului francez, scrie “The Independent”. Sarkozy personal a fost deranjat de faptul că protestatarii au putut să se apropie foarte mult de el, astfel încât el a putut auzi toate “jignirile”.

Victime “colaterale”

Prima victimă a fost chiar prefectul departamentului Manche, Jean Charbonniaud,  care a fost înlăturat din funcţie. Destituirile nu s-au oprit însă la Charbonniaud. Următoarea victimă a fost şeful poliţiei din Manche, Philippe Bourgarde.

Criticii lui Sarkozy atrag atenţia că Bourgarde, instalat în funcţie în urmă cu mai puţin de doi ani, este cel mai de succes şef de poliţie al unei provincii, conform unui sistem statistic introdus chiar de preşedintele francez.

Faptul că aceste destituiri au legătură cu discursul lui Sarkozy a fost admis de către ministrul de Interne, Michèle Alliot-Marie, care a declarat că aceştia au fost pedepsiţi pentru că măsurile nu s-ar fi “ridicat la nivelul importanţei evenimentului”. “Ceea ce mi se pare cel mai teribil este faptul că preşedintele a auzit doar câteva fluierături, atâta tot”, a declarat Bourgarde, pentru presa franceză.

Comportament de autocrat

Presa franceză şi cea britanică au speculat ieri că destituirile ar putea oferi combustibil celor care acuză comportamentul autocratic al liderului francez. Nu este pentru prima dată când oamenii din partidul lui Sarkozy sau chiar preşedintele intervin în treburile interne ale poliţiei.

Astfel, Sarkozy l-a destituit anul trecut pe unul dintre şefii poliţiei din Corsica, după ce mai mulţi protestatari naţionalişti ar fi invadat grădina actorului Christian Clavier, unul dintre cei mai buni prieteni ai liderului francez.

Sarkozy a câştigat alegerile cu promisiunea unei rupturi faţă de trecut şi a râs adesea de predecesorii săi care depuneau armele în faţa presiunii străzii în loc să continue reformele, susţine “The Sunday Times”.

Mai mult, el lua în derâdere “cultura franceză a protestelor”, pe care o considera un produs pervertit de demonstraţiile studenţeşti de la Paris, care au şocat lumea în anii ’60.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite