Polanski susţine că extrădarea sa în SUA este bazată pe o minciună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Polanski
Roman Polanski

Roman Polanski a pus capăt tăcerii sale privind acuzaţiile că a întreţinut în 1977 relaţii sexuale cu o adolescentă de 13 ani şi a acuzat că cererea de extrădare adresată autorităţilor elveţiene se bazează pe o minciună.

"Am decis să rup tăcerea şi să mă adresez opiniei publice fără niciun alt intermediar", a spus Polanski într-o declaraţie postată pe site-ul unui prieten. Cineastul a declarat că nu cere mila nimănui, ci vrea să fie tratat corect, ca oricine altcineva.

Regizorul, câştigător al premiului Oscar, a fost reţinut în Elveţia în septembrie 2009, iar de atunci este arestat la domiciliu şi aşteaptă o posibilă sentinţă de extrădare. Lui Polanski i s-au adus mai multe învinuiri, printre care şi cea de viol şi a pledat vinovat la acuzaţia de întreţineri de relaţii sexuale cu o minoră. A petrecut 42 de zile într-o închisoare din California, dar a fugit din ţară înainte ca judecătorul Laurence Rittenband să dea sentinţa finală.

El susţine că această încarcerare corespundea pedepsei la care ar fi urmat să fie condamnat şi care ar fi, în consecinţă, deja executată.

Avocaţii lui Polanski au susţinut în faţa instanţei că judecătorul, care a murit în 1993, a dat dovadă de incorectitudine în privinţa cazului, întrucât promisese că evaluarea psihiatrică a regizorului va fi sentinţa finală.

Procurorii însă, insistă asupra faptului că domnul Polanski nu-şi poate susţine afirmaţiile până când nu se întoarce în Statele Unite. De cealaltă parte, avocaţii susţin că o cerere de extrădare trimisă autorităţilor elveţiene ascuns fapte care demonstrează că el nu se califică pentru extrădare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite