„Podul de flori“ în variantă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Podul de flori“ în variantă europeană
„Podul de flori“ în variantă europeană

Schimbarea de regim la Chişinău a avut un efect rapid în privinţa acordurilor restante dintre România şi Republica Moldova.

Acordul privind micul trafic la frontieră dintre cele două ţări a fost parafat la Chişinău, după ce delegaţiile au purtat o singură rundă de discuţii. În plus, autorităţile Republicii Moldova şi-au dat acceptul şi pentru deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi.
Acordul semnat ieri le permite moldovenilor din apropierea graniţei să fie scutiţi de obligativitatea vizei la trecerea în România, pe o distanţă bine definită de la graniţă.

Ei urmează să primească un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minimum un an, ce le va permite să se deplaseze liber în zona prestabilită.  Semnarea convenţiei privind micul trafic la frontiera cu Republica Moldova a fost iniţiată de România în martie 2008, în timpul mandatului fostului ministru de externe Adrian Cioroianu.

România a avut această iniţiativă în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, documente similare fiind semnate de majoritatea statelor de la frontiera UE cu vecinii lor imediaţi. Bucureştiul a transmis Chişinăului un proiect de convenţie, dar autorităţile moldovene de atunci au respins oferta, condiţionând semnarea lui de adoptarea celor două documente controversate care au provocat tensiuni de-a lungul timpului între România şi Republica Moldova – Tratatul politic de bază şi Tratatul de frontieră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite