Plătiţi de autorităţile franceze, zeci de rromi se întorc astăzi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe familii de rromi stabilite în Franţa se întorc astăzi în ţară prin intermediul unui program de ajutor iniţiat de autorităţile din Hexagon.

În această dimineaţă, cincizeci de rromi vor pleca de pe aeroportul din Lyon spre România, informează cotidianul francez "Le Progres". Această operaţiune nu este o expulzare, ci un program de repatriere asistată iniţiat de Oficiul francez pentru Imigrare şi Integrare.

Potrivit autorităţilor franceze, rromii se întorc voluntar în Romînia, însă sunt "recompensaţi" financiar: câte 300 de euro pentru fiecare adult reîntors în ţară şi câte 100 de euro pentru fiecare copil.

Asociaţiile care apără drepturile omului sunt oarecum reticiente la iniţiativa autorităţilor franceze, arătându-se rezervate în privinţa eficacităţii unui asemenea program. "Este o iluzie. Este bine cunoscut faptul că rromii vor încerca să se întoarcă. Guvernul nu oferă soluţii, ci doar prelungeşte problema", a declarat Monique Debout, un activist pentru drepturile omului.

Mai multe familii de rromi s-au stabilit în faţa cimitirului din Montmartre. Aceştia trăiesc în condiţii de viaţă extrem de dificile şi sunt foarte bolnavi, potrivit unor medici voluntari care le-au făcut o vizită zilele trecute.

Publicaţiile franceze critică felul în care Guvernul numit de Francois Hollande tratează problema rromilor, atrăgând atenţia că, deşi au făcut promisiuni că-şi vor schimba atitudinea faţă de această minoritate, continuă politicile injuste ale cabinetelor anterioare.
Săptămânalul L'Express reaminteşte faptul că, deşi sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, resortisanţii români şi bulgari îşi găsesc cu greu un loc de muncă în Franţa din cauza măsurilor numite "tranzitorii" care restricţionează accesul la piaţa muncii.

Guvernele au redus şi subvenţiile şi indemnizaţiile pentru minori, acestea fiind micşorate de la 125 de euro la 90 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite