Suedia: Partidul Piraţilor merge în parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Piraţilor, care militează pentru apărarea libertăţilor individuale şi pentru legalizarea schimbului de fişiere pe internet, îşi va face intrarea în Parlamentul European (PE). Potrivit AFP,  Partidul Piraţilor a obţinut 7,1% din voturi.

Mai citeşte şi:
Reuters: Consecinţele victoriei dreptei în alegerile pentru Parlamentul European

adevarul.es- Spaniolii le-au cedat dreptul la vot străinilor
adevarul.es- Partidul Popular a câștigat alegerile europene în Spania
adevarul.it- “Europa virează la dreapta”

Partidul Piraţilor a fost înfiinţat în 2006 şi a făcut senzaţie în campania electorală din Suedia. Această formaţiune a înregistrat o triplare a numărului de susţinători după condamnarea la un an de închisoare a patru responsabili ai site-ului suedez de schimb de fişiere Pirate Bay, transmite Agerpres.

Potrivit AFP, Suediei îi revin 18 locuri în viitorul Parlament European.

Cu 18,8% din voturi, partidul conservator Moderaţii, principala formaţiune a coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere, a realizat un scor electoral slab, apropiat de cel din 2004, dar mult sub cel din 2006, la legislative, când a obţinut 26,1% din sufragii.

Partidul primului ministru Fredrik Reinfeldt obţine patru posturi de eurodeputat, acelaşi număr ca şi după scrutinul din 2004.

Social-democraţii din opoziţie câştigă scrutinul european cu 24,6% din voturi şi cinci mandate de eurodeputaţi, acelaşi număr ca şi în 2004.

Partidul ecologist obţine două locuri în PE, cu 10,9% din voturi, faţă de 6% în 2004, în detrimentul Partidului Stângii (ex-comunist), care scade la 5,6%, comparativ cu 12,8% la precedentele alegeri, şi nu obţine decât un mandat.

În final, patru partide ale majorităţii de centru-dreapta - moderaţii, centrul, creştin-democraţii şi liberalii - obţin împreună 42,6% din voturi şi 9 locuri în PE, în timp ce opoziţia - social-democraţii, ecologiştii şi stânga - primesc 41,1% din sufragii şi opt locuri la Strasbourg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite