Pirateria intelectuală ar putea fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul juridic al Parlamentului European dezbate astăzi un proiect de lege prin care violarea drepturilor de proprietate intelectuală devine faptă penală. Dacă legea va fi aprobată, toate

Comitetul juridic al Parlamentului European dezbate astăzi un proiect de lege prin care violarea drepturilor de proprietate intelectuală devine faptă penală. Dacă legea va fi aprobată, toate cele 27 de ţări ale UE vor fi obligate să fixeze numărul de ani de închisoare de care sunt pasibili cei care se fac vinovaţi de piraterie intelectuală. Potrivit propunerii Comisiei Europene, termenele ar fi de maximum patru ani.

Varietatea produselor piratate şi valoarea lor au crescut în Europa în ultimii ani, afirmă Comisia Europeană (CE). Gama bunurilor piratate merge de la industria designului vestimentar până la opere literare, ştiinţifice sau software. CE spune că furtul intelectual devine un business internaţional ce are legături din ce în ce mai strânse cu crima organizată. Comisia a propus o directivă care urmăreşte armonizarea pedepselor cu închisoarea pentru pirateria intelectuală pe teritoriul UE. Potrivit documentului introdus în parlament, acestea ar putea merge până la maximum patru ani, iar cuantumul amenzilor până la 91.053 de euro. Amenzile ar putea creşte până la 273.160 de euro dacă este vorba de crimă organizată sau dacă fapta a creat un risc asupra sănătăţii şi siguranţei, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul medicamentelor piratate.

Fixarea unor pedepse pentru infracţiuni este una dintre noile atribuţii ce cad în sarcina UE, fiind bazată pe o decizie a Curţii Europene ce datează de un an şi jumătate, potrivit căreia competenţele UE în anumite domenii - cum ar fi mediul - îi dau dreptul să formuleze legi penale. Acesta era până acum dreptul exclusiv al statelor membre. Decizia Curţii i-a deranjat pe unii dintre criticii UE, care văd acest lucru ca o tendinţă de a extinde puterea uniunii în detrimentul guvernelor naţionale.

Pe 20 martie, măsura va fi supusă primului vot în parlament

Deşi Comisia a anunţat, recent, planuri pentru o legislaţie similară în domeniul infracţiunilor legate de mediu, directiva propusă privind drepturile de proprietate intelectuală este prima care începe să îşi facă drum către parlament prin labirintul procedural al UE. Comitetul pentru probleme juridice al PE dezbate astăzi proiectul de lege, înainte de a-l supune votului, pe 20 martie. Proiectul urmează a fi votat ulterior în plenul parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite