Patriarhul Kirill le cere ruşilor şi ucrainenilor să evite orice conflict armat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kirill le cere ruşilor şi ucrainenilor să evite orice conflict armat
Patriarhul Kirill le cere ruşilor şi ucrainenilor să evite orice conflict armat

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Kirill a cerut duminică Rusiei şi Ucrainei să evite orice conflict armat, într-un discurs rostit la Sevastopol, în Ucraina, informează AFP.

Mai citeşte şi:

Patriarhul Rusiei huiduit la Kiev: "Cară-te de aici, popă moscovit colonizator!"
Noul patriarh al Rusiei va avea propria emisiune tv

"Rugămintea fierbinte" a patriarhului Kirill este ca fraţii "să nu ridice niciodată mâna unul asupra celuilalt", potrivit Interfax.

În faţa membrilor flotelor rusă şi ucraineană, patriarhul Kirill a apreciat că "nimic nu-i separă pe fraţi atât de mult ca sângele vărsat". Totodată, i-a binecuvântat pe ruşi şi ucraineni "pentru o cooperare paşnică".

După conflictul ruso-georgian din august 2008, unii responsabili politici, mai ales din Europa şi SUA, au exprimat temerea că Crimeea ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei.

Peninsula Crimeea, dată Ucrainei în 1954 de numărul unu sovietic de atunci, Nikita Hruşciov, este locuită aproape în întregime de rusofoni iar sentimentul pro-rus este foarte puternic acolo, notează AFP.

Flota rusă de la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol în baza unui acord încheiat între cele două ţări în 1997 pe o perioadă de 20 de ani, provoacă în mod regulat tensiuni între Kiev şi Moscova.

Kievul insistă asupra plecării navelor ruseşti în 2017 şi îi cere Rusiei să negocieze deja condiţiile plecării, dar Rusia estimează că este prea devreme pentru a discuta despre aceasta.

Patriarhul Kirill, adaugă AFP, citată de Agerpres, efectuează în prezent o vizită în Ucraina, percepută ca o demonstraţie de forţă a Bisericii Ortodoxe Ruse, care consideră această ţară drept teritoriul său canonic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite