Pasager-cobai, victima unui test de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe pachete cu explozibil au fost plasate în bagajele a opt pasageri, pe aeroportul din Bratislava
Mai multe pachete cu explozibil au fost plasate în bagajele a opt pasageri, pe aeroportul din Bratislava

Autorităţile au plasat explozibil în bagajul unui cetăţean nevinovat, care a fost apoi arestat în Irlanda. Bratislava, care a avut nevoie de trei zile pentru a recunoaşte gafa, a transmis scuzele sale guvernului irlandez.

Un electrician slovac care, fără să ştie, transportase în bagaje explozibil plasat de autorităţile din ţara sa a fost arestat marţi în capitala irlandeză, Dublin. Autorităţile din Irlanda au declanşat alerta de securitate în urma unui telefon primit chiar de la oficialii slovaci. Geniştii au izolat complet o zonă centrală a Dublinului pentru a da de urma explozibilului.

Citiţi şi:

Marea Britanie: Scannere electronice pe aeroportul Heathrow

Slovacul, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a fost eliberat din arest după câteva ore, timp în care Bratislava a explicat poliţiei irlandeze că omul era nevinovat. Oficialii slovaci le-au spus omologilor irlandezi că pasagerul participase, fără ştirea sa, la o operaţiune neconvenţională de securitate, care se desfăşurase sâmbătă pe două aeroporturi din Slovacia.

Zbor periculos

Opt pachete cu obiecte de contrabandă au fost plasate în bagajele a opt pasageri complet nevinovaţi. Şapte dintre ele au fost detectate de dispozitivele de securitate din Slovacia, dar al optulea - cel plasat în bagajul electricianului care s-a îmbarcat la aeroportul din Bratislava într-un avion cu destinaţia Dublin - a trecut nedetectat.

Pachetul conţinea 90 de grame de RDX, fiind ascuns printre obiectele personale ale pasagerului.
Omul, care locuia de mult timp în Irlanda, a parcurs drumul Bratislava-Dublin fără a fi conştient de faptul că se afla în posesia unei cantităţi de explozibil suficientă pentru a arunca avionul în aer.

Abia după trei zile de la sosirea acestuia în Irlanda, autorităţile slovace au informat poliţia irlandeză de cele întâmplate. Geniştii au luat cu asalt apartamentul electricianului, situat într-o zonă centrală a Dublinului, evacuând populaţia din clădire. Slovacul, care încă nu îşi dăduse seama de faptul că transportase explozibilul, a fost arestat şi acuzat de acte teroriste.

Guvernul de la Bratislava a reuşit, până la urmă, să îi convingă pe irlandezi că omul era nevinovat, aşa cum susţinea, pe bună dreptate.

Dubii privind legalitatea exerciţiului

Nu este clar dacă testul de securitate organizat de autorităţile de la Bratislava este legal, scrie cotidianul britanic „The Times".

Dermot Ahern, ministrul de Justiţie al Irlandei, şi-a declarat îngrijorarea privind faptul că poliţia irlandeză nu a fost informată decât după trei zile. Actul de „contrabandă" a ieşit la iveală numai după ce Bratislava a decis să declanşeze alarma.

Nicio schimbare pe zborurile transatlantice

Europa nu se grăbeşte să aplice noile măsuri de securitate cerute de SUA pentru zborurile transatlantice, scrie presa de peste Ocean. Oficialii de la Washington au spus că măsurile, constând în verificări mult mai amănunţite, se aplică începând din această săptămână.

Totuşi, în aeroporturile europene, de unde decolează 800 de avioane pe zi cu destinaţia SUA, nu s-au produs niciun fel de schimbări. În acest timp, pasagerii care se îndreaptă către America sunt supuşi unui adevărat calvar în Lagos (Nigeria), ei fiind nevoiţi să se prezinte la aeroport cu cel puţin şapte ore înaintea decolării.

Măsurile au fost dispuse de Washington în urma incidentului din ziua de Crăciun.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite